Print Friendly

Pojačajte jednostavnog lososa sa roštilja i ljetno povrće sa oštrim umakom baziranim na klasičnom španjolskom umaku. Ovaj umak je odličan dodatak jelima od morskih plodova, piletina ili povrća. Poslužite sa tostiranim pecivom.

 

Za 4 osobe, 280 kalorija

 

1/3 šalice rezanih badema, preprženo (pogledajte savjet)

1/4 šalice sjeckanih pečenih crvenih paprika

1/4 šalice prepolovljenih dugih rajčica, ili cherry rajčica

1 manji režanj češnjaka

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 žlica octa od šerija, ili octa od crvenog vina

1 žličica začinske paprike

3/4 žličice soli

1/2 žličice svježe mljevenog papra

550 g fileta divljeg lososa, (pogledajte napomenu), bez kože i rezano na 4 komada

2 srednje tikvice, ili ljetne bundeve (ili po jedno od svake), rezano na pola po dužini

Bučino ili maslinovo ulje za premazivanje

1 žlica sjeckanog svježeg peršina, za ukras

 

Zagrijte roštilj na srednje.

U rezaču hrane miješajte bademe, papriku, rajčicu, češnjak, ulje, ocat, začinsku papriku, 1/4 žličice soli i 1/4 žličice papra dok nastane glatka smjesa; ostavite sa strane.

Premažite losos i tikvice sa obje strane uljem, pa začinite sa preostalih 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Pecite na roštilju, preokrećući jednom, dok se losos dobro prepeče, a tikvice omekšaju i potamne, oko 3 minute sa svake strane.

Prebacite tikvice na dasku za rezanje. Kad se dovoljno ohlade, narežite ih na komade od 1 cm. Umiješajte ih u zdjelu sa pola sačuvanog umaka. Razdijelite tikvice na 4 tanjura sa komadom lososa na svakom tanjuru i prelijte ostatkom umaka. Ukrasite peršinom.

Savjeti i napomene

Napomena: divlji losos iz Pacifika (oko Aljaske i Washingtona), te bakalar iz Pacifika su kvalitetne ribe sa većom populacijom.

Savjeti: za prženje sjeckanih badema, neprestano ih miješajte na maloj suhoj tavi na srednjoj vatri dok puste miris i lagano potamne, 2 do 4 minute.

Za skidanje kože sa fileta ribe, stavite ribu na dasku za rezanje, kožom prema dolje. Počnite blizu repa, povucite oštricu vrlo oštrog noža između ribljeg mesa i kože, drugom rukom čvrsto držeći kožu. Nježno okrenite oštricu pod kutom od 30°, odvajajući meso od kože bez prosijecanja.