Print Friendly

Metabolizam za 180 stupnjeva je program za mršavljenje koji je kreirao Matt Stone, autor i neovisni istraživač zdravlja. Njegova namjera u pisanju knjige je da informira osobe na dijeti kako hormonalni faktori igraju važnu ulogu u kontroli težine i da objasni kako stroga dijeta i pretjerano vježbanje mogu zapravo otežati gubitak kilograma.

Stone vas ohrabruje da pratite seriju koraka koji vam prvo omogućuju da popravite svoj metabolizam, pa da onda možete početi lakše gubiti na težini.

Njegov program nije samo za rješavanje problema s težinom, već i za omogućavanje da dođete do točke na kojoj možete jesti što želite, a ostati vitki i zdravi.

Osnove ove dijete

U programu su dva važna koraka:

Re-programiranje tijela korak 1:

U ovoj fazi popravljat ćete si metabolizam jedenjem hrane što je više moguće, a vježbanjem što je manje moguće. Vaš izbor prehrane ne mora biti savršen, ali savjetuje vas se da ograničite unos šećera – uključujući voće, sokove i slatkiše. Konzumacija složenih ugljikohidrata kao što su riža, kukuruz, grah i povrće je bolji izbor.

Re-programiranje tijela korak 2:

Ovo je faza programa u kojoj se gubi masnoća. Tijekom ovog koraka primarni fokus je jesti 3 jednako velika obroka u pravilnim razmacima na dan, a da sadrže oko 20 do 40 grama proteina po obroku.

Svako jelo treba uključivati dijelom škrob, najbolje upola manje količine nego proteina. To može biti jedan krumpir, malo smeđe riže, 2 kriške integralnog kruha ili zdjelica zobene kaše. U jelu trebaju biti uključene i zdrave masnoće, a za povrće je najbolje održavati veliku količinu u svakom obroku.

Nakon maksimuma od 30 dana morate prekinuti sa dijetom, bez obzira koliko dobro se osjećali ili kako brzo gubite težinu. To je zaista važno jer je ključ za “očuvanje metaboličkog zdravlja, razuma i spriječavanje privikavanja na mršavljenje.”

Zadnji korak u re-programiranju tijela je povezan sa učenjem kako se hraniti i živjeti život kad postignete idealnu težinu. Stone preporučuje jesti stvarnu hranu, dobro se ispavati, izbjegavati lijekove i provoditi što više vremena dnevno u fizičkim aktivnostima.

Preporučena hrana

Losos, tuna, pileća prsa, kravlji sir, nemasno meso, jaja, mahunarke, krumpiri, zobena kaša, kvinoja, integralni kruh, šumsko voće, jabuke, kruške, citrusno voće, mlijeko, jogurt, kokosovo ulje, maslac, makadamije, masline, špinat, zelena salata, brokula, mahune, šparoge, biljni čaj.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

2 jaja na kajganu sa umakom od rajčice
pržene tortilje sa fajita povrćem

Ručak

Pečeni krumpiri sa ribanim sirom
brokula kuhana na pari

Večera

Sočni cheeseburger na većem pecivu sa puno salate

Preporučeno vježbanje

Stone kaže da je vježbanje precijenjeno, a previše vježbanja može biti opasno jednako kao i premalo kad se radi o mršavljenju. Metabolizam za 180 stupnjeva ohrabruje korisnike da vježbaju samo iz zadovoljstva i da se bave aktivnostima u kojima uživaju.

Budite aktivni tijekom dana sa , recimo, vrtlarenjem i kuhanjem, jer to je bolje od trčanja ili dizanja utega cijeli sat, a onda sjedenje pred televizorom ili kompjuterom do kraja dana.

Prednosti

 • Može vam pomoći popraviti metabolizam, uništen dugotrajnom prehranom na dijetama.
 • Može vam pomoći da se riješite sindroma jo-jo efekta.
 • Fleksibilan plan koji ne zahtijeva izbjegavanje nijedne namirnice u potpunosti.
 • Pruža detaljne informacije o hormonima i kako su oni uključeni u mršavljenje.
 • Potiče unos različite cjelovite, neprerađene hrane.
 • U knjigu je uključen jelovnik sa receptima za 7 dana.

Nedostaci

 • Planirani obroci su prebogati kalorijama za manje aktivne žene.
 • Obroci su bogati zasićenim masnoćama.
 • Ne uključuje plan jela za vegetarijance.
 • Potrebno je vrijeme dok rezultati postanu vidljivi.
 • Neke osobe tijekom prve faze još dobiju na težini.
 • Smjernice za održavanje su nejasne.
 • Ne potiče na vježbanje.

Zaključak

Metabolizam za 180 stupnjeva pomaže osobama na dijeti da razumiju negativan učinak dijeta sa smanjenim kalorijama i pretjeranim vježbanjem kad se radi o kontroli težine na duge staze, a u isto vrijeme predstavlja osnovni plan za liječenje metabolizma koji je narušen zbog ranijeg kroničnog ili ekstremnog zadržavanja na dijetnoj prehrani.