Print Friendly

Ja sam samoprozvani ljubitelj grickanja. Uvijek imam grickalice u radnom stolu na poslu, komad voća u torbici i vrećicu badema u autu. Pametno grickanje – odabir zdravih namirnica u porcijama od 200 kalorija ili manje ako pokušavate smršaviti ili održati težinu – može vam pružiti trenutno oslobođenje od gladi i biti odličan način da u prehranu dodate više nutrijenata. Pravi odabir može vam pomoći da se zasitite sa malo kalorija, što će vam dati snagu za cijeli dan.

Ali loše navike u grickanju mogu vam uzrokovati da pojedete previše kalorija i proširite si struk. U Americi, na primjer, u današnje vrijeme grickaju više od dva međuobroka dnevno, a nedavno istraživanje pokazalo je da to može iznositi i do 1/4 dnevnih kalorija. Evo četiri jednostavna rješenja za uobičajene pogreške u grickanju:

Grickate prazne kalorije.

Čipsi, slatkiši, keksi, sve to ne sadrži nutrijente i neće vas zasititi, a zauzvrat biste mogli pojesti više hrane nego što ste mislili.

Zdravo rješenje: odaberite grickalice koje spajaju proteine sa ugljikohidratima, kao što su bademi sa narančom, ili prženi slanutak – odličan prirodni spoj proteina i ugljikohidrata. Slanutak je također bogat vlaknima, a istraživanja pokazuju da može pomoći u spriječavanju debljanja, pa čak i pri mršavljenju. Ugljikohidrate i proteine je potrebno spojiti, zato što ugljikohidrati pružaju tijelu i mozgu energiju, a proteini vas održavaju duže sitima, jer se u tijelu razgrađuju vrlo polako.

Prijepodne grickate.

Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da osobe koje nisu grickale između doručka i ručka su izgubile gotovo 5 % više težine (u prosjeku 3 kg više) nego osobe koje su grickale u prijepodnevnim satima. Budući da su doručak i ručak razdvojeni samo nekoliko sati, istraživači sumnjaju da je prijepodnevno grickanje više stvar navike nego gladi – a općenito, to je besmisleno jedenje.

Zdravo rješenje: zaboravite na prijepodnevno grickanje, osim ako vam je do ručka ostalo više od 4 sata.

Kompletno odbacujete grickanje.

Ako vam prolazi previše vremena između obroka, mogli biste biti skloni gozbi sa previše kalorija kad je vrijeme za jelo, pokazuje istraživanje iz listopada 2011. Sudionici su gledali slike nisko-kalorijskih i visoko-kalorijskih namirnica (kao što su sladoledi) u razdoblju od 2 i 4 sata nakon ručka, a zatim su im skenirali mozgove. Pokazalo se da su sudionici bile više zainteresirani za visoko-kalorijsku hranu kad im je razina šećera bila niska (drugim riječima, kad su bili gladni) nasuprot vremenu kad su razine bile normalne.

Zdravo rješenje: utažite popodnevnu glad – i izbjegavajte pritom iskušenja u obliku manje zdravih namirnica – planiranjem unaprijed. Pakirajte si male porcije orašastog voća, integralnih keksa i slično, pa ih spremite u radni stol.

Odričete se slastica.

Mali užitak mogao bi biti tajna mršavljenja – i zauvijek održavanja postignute težine. Uživanje u sitnoj poslastici svakog dana neće vam uništiti trud za gubitak kilograma, kažu istraživači.

Zdravo rješenje: u svojoj prehrani stvorite prostor za sitnu poslasticu. Ako više volite slane grickalice, kao što su komadići osušene pogače, kokice ili sir na krekerima, u redu je s vremena na vrijeme uživati u maloj porciji. Ili više volite slatko? Odaberite nisko-kalorijski čokoladni kolač poslije večere.