Print Friendly

Motivacija za mršavljenje

Kad bi motivaciju za mršavljenje bilo lako pronaći, nitko na svijetu ne bi bio pretežak. Svi bismo imali savršenu težinu i bili slika i prilika fitnesa. Da biste dobili bar malo motivacije za mršavljenje, evo nekih savjeta.

Najvažnije je da sami shvatite ne samo što će vas motivirati za mršavljenje , već što će održati tu motivaciju trajnom. Naravno, svi znaju za posljedice povezane sa viškom masnoće u tijelu i životom u sjedećem položaju. To je jedna od stvari koje dok (ili ako) se dogode vama ili nekome koga volite, ostat ćete spokojni i misliti da se to nikada neće dogoditi baš vama.

Naravno, to se može dogoditi i vama, a i hoće ako ne preuzmete kontrolu mršavljenja već sada. Postoji nekoliko aspekata za mršavljenje, kao što je prehrana zdravijim namirnicama, manje smeća, te puno vježbanja. Vjerovali ili ne, za mnoge ljude motivacija za gubitak težine počinje sa vježbanjem.

Znam da to zvuči smiješno, ali ako zaboravite na ideju da je vježbanje sjedenje u autu kojim se vozite do teretane, polako ćete shvatiti što mislim. Na primjer, ako volite plesati, zamislite samo koliko biste uživali da se upišete na tečaj plesanja. Ono što možda ne znate jest da je to odličan način mršavljenja!

Ako volite biti na otvorenom, zaista je jednostavno vježbati u obliku vožnje bicikla ili šetnje sa psom. Kad shvatite da vježbanje ne mora biti zadatak, već bilo koji oblik fizičke aktivnosti u kojoj zapravo možete uživati, vidjet ćete da i nije tako teško pronaći motivaciju za mršavljenje.

motivacija za mršavljenjeJoš jedan odličan način za dobivanje i zadržavanje motivacije jest da pronađete prijatelja koji jednako razmišlja sa kojim ćete vježbati. To može biti jednostavno, oboje se upišite na neki tečaj, u teretanu ili samo zajedno šetajte – jer prijatelji mogu sve promijeniti. Za to postoji nekoliko razloga. Jedan od njih jest da ćete osjećati pritisak sebi jednake osobe kad počnete vježbati sa prijateljem.  Ne želite razočarati prijatelja, znate da računa na vas. Uključivanjem prijatelja u plan vježbanja to će više biti društveni događaj nego baš vježbanje. Nitko ne želi propustiti priliku za druženje!

No, ono što zapravo ne želite jest staviti sebe pod pritisak postavljanjem nerealističnog vremenskog okvira. Nemojte čekati do nekoliko tjedana prije vjenčanja ili godišnjeg odmora. Ako to učinite, pripremite se na neuspjeh. Bit će zaista nemoguće postići cilj, a kad se planirani događaj ostvari vi ćete vjerojatno biti premoreni od vježbanja. Umjesto toga obvežite se da ćete postati zdraviji, to je najbolja motivacija za mršavljenje.