Print Friendly

Ako želite smršavjeti, nema ništa više motivirajuće nego vidjeti brze rezultate. Sa približavanjem toplog vremena, isprobavanje najnovije brzinske dijete je svakako iskušenje, a mnoge od njih su popularne s razlogom; dobijete trenutno zadovoljstvo gledajući manji teret na vagi (i naravno uži struk). Ali strategije kao što je post sokovima, preskakanje obroka i smanjivanje kalorija nije održivo na duži rok, zato je prilično vjerojatno da ćete nakon takvog mršavljenja vratiti sve kilograme kad se vratite redovnoj prehrani.

Razgovarali smo sa dr. Christine Gerbstadt, autoricom knjige The Doctor’s Detox Diet: The Ultimate Weight Loss Prescription i nutricionisticom Melissom Joy Dobbins o njihovim idejama kako pratiti 6 poznatih dijeta na siguran način – i ipak izgubiti težinu koju ne želite nositi.

Post sokovima

Christine: “Zamijenite jedan obrok sa sokom ili smoothiejem: koristite blender koji može samljeti i iskoristiti cijelu voćku ili povrće (kao što je Vitamix, koji iskorištava i srce voće/povrća). Na taj način dobit ćete potpunu korist iz prehrabmenih vlakana – i topivih i netopivih ”

Melissa: “Zaobiđite sok i umjesto toga pokušajte ‘prežderavanje voćem i povrćem‘. Većina vaših obroka neka se sastoji od voća i povrća sa malim količinama proteina i integralnih žitarica.”

Preskakanje obroka

Christine: “Krenite na suprotno: češći, ali mali obroci – čaša jogurta, šaka orašastog voća, pola sendviča. Razmišljajte o malim, lako prenosivim porcijama hrane koje sadrže proteine i ugljikohidrate koji stabiliziraju šećer u krvi i zapravo odbijaju glad.”

Melissa: “Nemojte preskakati obroke, ali preskočite grickalice. Više istraživanja je pokazalo da grickanje samo dodajte kalorije i time višak kilograma. Fokusirajte se na manje, nutrijentima bogate obroke i izbjegavajte grickanje izvan toga.”

Drastično ograničavanje kalorija

Christine: “Nemojte ići prenisko; to će vam u potpunosti isključiti metabolizam, što će vas spriječiti da na duži rok uopće išta smršavite. Jedenje 5 ili 6 manlih obroka sa oko 250 do 300 kalorija po obroku će vam pojačati metabolizam i pomoći da brže smršavite.”

Melissa: “Nema ništa pogrešno u drastičnom ‘ograničavanju’ kalorija, posebno ako morate ograničiti jako velik broj kalorija. Ovdje je važno ne postići prenizak broj kalorija kojima ćete se hraniti, što će vam ugasiti vatru metabolizma i natjerati vas da se osjećate usporeno. Potrebe za kalorijama razlikuju se prema spolovima, visini i sličnim faktorima, ali većina žena ne bi smjela ići niže od 1400 kalorija, dok većina muškaraca ne smije biti ispod 1700.”

Udvostručavanje vježbanja

Christine: “Zar ne zvuči malo više vježbanja i malo manje hrane kao manje posla? To će vam pomoći da se fokusirate na zdraviju prehranu i smanjite rizik od sportskih ozljeda.”

Melissa: “Umjesto toga, pokušajte svoje vježbanje učiniti intenzivnijim da biste izvukli više koristi (razmišljajte o jačem, a ne o dužem). Možda ćete promijeniti mišljenje o izboru hrane nakon vježbanja i na prirodan način krenuti prema zdravijim namirnicama.”

Eliminiranje cijele prehrambene grupe

Christine: “Osim ako se radi o nekim problemima sa zdravljem; možete odabrati biti vegetarijanac, ili hraniti se bez glutena i slično. Jedina grupa namirnica koju bi svi trebali odbaciti su namirnice koje sadrže kalorije sa vrlo malo prehrambenih vrijednosti, a to su slatkiši, šećerom natrpana gazirana pića i pržena hrana.”

Melissa: “To je odlično, ako je ta grupa namirnica “hrana smeće”! Pokušajte eliminirati specifični oblik hrane, kao što su čipsi, gazirana pića, slatkiši – a ne nutrijente kao što su ugljikohidrati ili masnoće.”

Dijete za detoksikaciju

Christine: “Ako želite pročistiti debelo crijevo radi medicinskog pregleda, onda pratite doktorove upute. Ali ako želite ojačati prirodni sistem svojih organa za detoksikaciju (kao što su jetra i bubrezi) da bi postigli i održali novu tjelesnu težinu, jedite različito povrće, integralne žitarice, proteine, zdrave masnoće, nemasne mliječne proizvode i začinsko bilje da se tijelo može samo pročistiti.”

Melissa: “Vaše tijelo je sposobno samo učiniti detoks kroz probavni sustav. Vaša jetra, bubrezi, crijeva i drugi organi su stvoreni baš zbog toga. Umjesto “dijete za detoks ” pokušajte jesti manje prerađene hrane, a više integralnih namirnica.”