Print Friendly

Grickalice služe brojnim svrhama: mogu vas probuditi iz popodnevne uspavanosti, dati vam energiju prije vježbanja u teretani, ili vam pomoći da izdržite do ručka. Budući da se grickalice lako mogu zbrojiti do priličnog broja ukupnog unosa hrane tijekom dana, mudro je saznati koje naizgled zdrave opcije mogu vam usporiti gubitak težine kojem težite. Za ove je Nancy Clark, nutricionistica i autorica knjige Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook, preporučila da ne koristite:

Jogurt sa žitaricama
To dvoje je modernija verzija sendviča od kikiriki maslaca i pekmeza. Zajedno su tako dobrog okusa, ali pola šalice tih žitarica (što baš i nije puno) može imati do 300 kalorija i 15 grama masnoće. Uzmite radije obični nemasni jogurt sa svježim voćem, preporučuje Clark.

Smoothie
Kad pomiješate mlijeko ili jogurt sa bananama ili jagodana ili drugim kalorijskim voćem i voćnim sokom, popit ćete 300-400 kalorija – a sve to prije dodavanja proteinskog praha, maslaca od kikirikija ili sjemenki i oraha, kaže Clark. Ne zaboravite ni da se tekuće kalorije brzo probavljaju … a kako malo zasitne mogu biti. Smoothie bi mogao biti odličan izbor za međuobrok, samo smanjite kalorije uzimanjem nemasnog mlijeka i samo jedne vrste voća – ne svaku voćku koja postoji. Također se možete suzdržati od pretjerivanja ako popijete samo 1 čašu, 250 ml.

Grožđe
Svaka bobica sadrži oko 5 kalorija, pa sko se možete zaustaviti na jednoj šaci bobica, to je odličan međuobrok, kaže Clark. Na nesreću, grožđe je kao čips od krumpira u svijetu voća – vrlo je lako samo nastaviti ih jesti i jesti dok ne očistimo cijeli grozd. Tako možete konzumirati do 200 kalorija prije nego što to shvatite – bez proteina koje biste zapravo trebali imati za međuobrok.

Salata od tunjevine sa krekerima
Taj prikladni set za grickanje izgleda tako spremno za gubitak težine, ali konzerva tunjevine umotane u majonezu i 3-4 krekera iznosi oko 300 kalorija. Tuna je dobar izvor nemasnih proteina, zato ju jedite bez krekera. Još bolje, pripremite si domaću verziju u kojoj je nemasni grčki jogurt umjesto majoneze.

Humus i komadi pogače
Ova grickalica ima puno prednosti: bogata je zasitnim proteinima i ima samo malo masnoće, a dodaje okus, kaže Clark. Problem je, komadi pogače mogu biti vrlo kalorični kao i neki masni namaz – pa ako se ne ograničite na malu količinu humusa, ova grickalica na brzinu može prijeći 300 kalorija. Držite se na samo nekoliko žlica humusa sa 10 malih komada pogače (ili još bolje, njezine suhe kore), pa ćete smanjiti broj kalorija.