Print Friendly

Mnogi ljudi su otkrili uspjeh u mršavljenju tako što prestaju jesti ugljikohidrate, ali odbacivanje kruha, tjestenine i skuhanog integralnog zrnja znači da ćete ostati bez važnih vitamina i minerala. Ne samo to, budući da osoba ne može (i ne smije) ostati na prehrani bez ugljikohidrata zauvijek, najvjerojatnije će se vratiti sva izgubljena težina natrag kada ponovo počne jesti tu zabranjenu hranu. Iako je izbjegavanje bijelog brašna briljantna ideja (tijelo će vam biti zahvalno), evo nekoliko razloga zašto trebate uživati u složenih ugljikohidratima kao što su smeđa riža, kvinoja i integralni pšenični kruh.

Smanjujem se!

Ako želite zauvijek smršaviti, morate u prehranu uključiti integralne žitarice. One nude vlakna koja trebate da se osjećate sitije, da smanjite glad, što znači tijekom dana konzumiranje manje kalorija. Ujutro, zaboravite na nezdrave ugljikohidrate kao što su peciva, pa uživajte u zobenoj kaši sa šumskim voćem ili u jutarnjem složencu od jabuke i kvinoje. Grickajte kokice ili domaće pločice od mueslija, a za večeru pojedite skuhanu smeđu rižu umjesto tjestenine.

Zbogom napuhnutom trbuhu

Vlakna u integralnim žitaricama također vam održavaju zdravlje probavnog trakta, pa se možete oprostiti od grčeva, plinova i neugodnog osjećaja napuhnutosti zbog kojeg se osjećate umorno. Ali upozorenje, ako niste naviknuti na integralne žitarice, iznenadno jedenje heljde i sličnog može dovesti do napuhnutosti. U početku krenite lagano, postepeno dodajući vlaknaste namirnice u prehranu. Dodajte žlicu skuhane smeđe riže u salatu ili skuhani ječam u juhu. Integralne žitarice u spoju sa namirnicama na koje je vaše tijelo naviknuto svakako će popraviti probavu; a pijenje puno vode pomoći će tijelu da se nauči na vlakna.

Kakvi grčevi?

Ako patite od PMS-a, samo pojedite taj sendvič na integralnom pecivu. Studije pokazuju da vitamini B skupine mogu smanjiti simptome PMS-a; u jednoj studiji dokazano je da se rizik od PMS-a smanjuje do 35% za žene koje konzumiraju više riboflavina (vitamin B2) i 25% za one koje konzumiraju više tiamina (vitamin B1). Integralne žitarice i proizvodi od integralne pšenice su bogati vitaminom B, zato trebate redovito konzumirati te manirnice da smanjite simptome.

Pozdrav zdravlju

Dobar je osjećaj grickati tjesteninu od integralne pšenice; jer konzumacija integralnog zrnja je povezana sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2, moždanih udara, srčanih bolesti i nekih tipova karcinoma, te sa sniženjem krvnog tlaka. Integralne žitarice također nude vitamin E, koji pojačava imuno-sistem i popravlja stanje kože i očiju.

Odlični izvori integralnih žitarica su zob, riža, ječam, kvinoja, amarant, heljda, te kokice. Integralna pšenica je također zdrava, ali oprezno čitajte sastojke na proizvodima – trebalo bi pisati “brašno od integralne pšenice ” umjesto obogaćene.