Print Friendly

„Choose to Lose: The 7-Day Carb Cycle Solution“ je kreirao Chris Powell, poznat po pojavljivanju u TV emisiji “Extreme Makeover: Weight Loss Edition”.

Taj program suprotstavlja se informacijama koje ste možda čuli, kao što je izbjegavanje ugljikohidrata ako želite smršaviti.

Sa Powellovom dijetom zapravo vas se potiče da konzumirate ugljikohidrate, a i pokazuje vam se kako da ih iskoriste za učinkovitiji gubitak viška težine.

Osnove dijete Odaberite gubitak

Osnovni koncept plana prehrane uključuje prebacivanje unosa ugljikohidrata, tako da jednog dana imate prehranu sa povišenom količinom, a drugog dana prehranu sa manje ugljikohidrata.

To zavarava organizam i potiče ga na maksimalan gubitak težine, pojačanje metabolizma i sprijevača vrhunac mršavljenja.

U danima povišenih ugljikohidrata morate jesti samo jela bogata ugljikohidratima, a na dan sniženih ugljikohidrata držat ćete se prehrane tipa dijeta sa malo ugljikohidrata.

Jedina iznimka je doručak koji je uvijek bogat ugljikohidratima da bi dobili odličan početak dana.

U prosjeku, za učinkovito mršavljenje, žene trebaju kozumirati oko 1200 kalorija u danima sa manje ugljikohidrata, a 1500 kalorija u danima sa povišenim ugljikohidratima. Muškarci trebaju konzumirati 1500 kalorija u danima sa manje, a 2000 u danima sa više ugljikohidrata.

Svakog dana sa Odaberite gubitak konzumirat ćete 5 malih obroka, smještenih u razmacima po 3 sata. Osim toga, korisnicima se savjetuje da piju što više vode, najbolje 3,5 litre dnevno.

Ako želite, nedjeljom možete uzeti dan odmora od dijete i jesti što želite tijekom cijelog dana. Powell kaže da takav pristup zapravo i donosi najbolje rezultate. Ili, na dane sa povišenim ugljikohidratima možete jesti jedno jelo za varanje.

Iako Odaberite gubitak smanjuje šanse da dođete do vrhunca mršavljenja, mogao bi se ipak s vremenom pojaviti, pa su u knjizi opisane dodatne tehnike kako bi vam pomogle razbiti periode kada vam se mršavljenje zaustavi ili dramatično uspori.

Chris Powell nudi savjete za borbu sa okidačima kao što je odlazak u restoran ili u kino, društvena okupljanja i obroci na radnom mjestu. Također pruža savjete za planiranje obroka, recepte i plan za održavanje postignute težine.

Preporučena hrana

Bjelanjci, tuna, nemasna govedina, puretina, pileća prsa, nemasni grčki jogurt, nemasni sir, proteinski prašak, prirodni maslac od kikirikija, bademovo mlijeko, integralni kruh, zobena kaša, muesli, smeđa riža, krumpir, šumsko voće, banana, rajčica, luk, gljive, špinat, mahune, celer, avokado, šalša, Vegeta, stevija, kava, čaj.

Primjer jelovnika za jedan dan

Slijedi primjer prehrane za dan sa smanjenim ugljikohidratima.

Doručak

Smoothie načinjen od 1 žlice proteinskog praška, 1 šalice šumskog voća i 1/2 šalice bademovog mlijeka

Jutarnji međuobrok

1 šalica kravljeg sira
1/2 šalice sjeckane rajčice
1/3 avokada, rezanog na kriške
3 žlice šalše

Ručak

100 g tunjevine iz konzerve
3 šalice špinata
1 žlica nemasne majoneze
1 žlica balzamiranog octa
začin po želji, najbolje Vegeta

Popodnevni međuobrok

100 g kuhane nemasne mljevene puretine
1 nasjeckana paprika
1 šalica nasjeckanih gljiva
1 šalica špinata
60 g ribanog nemasnog sira mozzarella
3 žlice umaka marinara

Večera

60 g prepečenog tanko rezanog nemasnog odreska
2 šalice na pari kuhanih mahuna
2 žlice badema, rezanih na listiće
5 žličica maslaca
začin po želji

 

Preporuka za vježbanje

Knjiga „Choose to Lose: The 7-Day Carb Cycle Solution“ preporučuje da 6 dana u tjednu provodite 30-minutne vježbe “kidače”, što uključuje trening kardio vježbi tipa HIIT, pri kojem se izmjenjuju slabi, umjereni i jaki intenzitet vježbi.

A u danima sa smanjenim ugljikohidratima trebate odraditi 10-minutni trening za oblikovanje, što uključuje vježbe za oblikovanje mišića.

Prednosti

  • Potiče na konzumiranje različitih zdravih namirnica.
  • Nema potrebe za kompletnim odbacivanjem bilo koje namirnice.
  • Prebacivanje ugljikohidrata i kalorija pomaže održati metabolizam u pokretu.
  • Nizak je rizik od dosadne prehrane.
  • Knjiga uključuje priče o uspješnom mršavljenju.
  • Priložene su i smjernice za održavanje postignute težine.

Nedostaci

  • Neophodno je nadzirati količinu u porciji.
  • Neki korisnici bi mogli vratiti izgubljeno nakon što prestanu sa prebacivanjem ugljikohidrata.
  • Nije prikladno za korisnike koji ne vole pratiti strogo oblikovani plan prehrane.
  • Postoji rizik od pretjerane konzumacije kalorija u “danima za varanje ”.

Mogući su brzi rezultati

Dijeta sa prebacivanjem ugljikohidrata i/ili kalorija, kao što je ova opisana u knjizi „Choose to Lose: The 7-Day Carb Cycle Solution“, sklone su stvaranju brzog i učinkovitog mršavljenja, dok pojačavaju metabolizam za dugoročne rezultate.

Odaberite gubitak uključuje prilično strogi plan prehrane, ali dodatni dani za varanje i izmjenjivanje količine ugljikohidrata mogu olakšati korisnicima da se drže programa, što povećava vjerojatnost od uspješnih rezultata.