Print Friendly

Nikad više nećete isto gledati na “odrezak sa krumpirima ” kad kušate ovo, preliveno bogatim okusom umaka od inćuna i kapara. Poslužite sa mahunama kuhanim na pari.

 

Za 4 osobe, 341 kalorija po porciji

 

450 g crvenih krumpira, prepolovljenih ako su manji, rasčetvorenih ako su veći

1/2 žličice soli

1/2 žličice svježe mljevenog papra

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 žlice balzamiranog octa

2 žlice mljevenog svježeg peršina

2 fileta inćuna, mljeveno – ili 1 žličica paste od inćuna

2 žličice kapara, oprano i sitno nasjeckano

1 režanj češnjaka, mljeveno

1/2 žličice začinske paprike

450 – 550 g dugog odreska (pogledajte napomenu), očišćen od masnoće i rezan na 4 komada

 

U velikom loncu sa posudom za kuhanje na pari stavite malo vode da prokuha. Dodajte krumpire, pokrijte i kuhajte ih na pari dok omekšaju, oko 15 minuta. Prebacite u srednju zdjelu, pospite sa po 1/4 žličice soli i papra i usitnite drobilicom za krumpir. Pokrijte da zadrži toplinu.

U međuvremenu, zagrijte roštilj na srednju vatru. (nemate roštilj? Pogledajte varijaciju sa grijačem u pećnici.)

U maloj zdjeli pomiješajte 2 žlice ulja, ocat, peršin, inćune (ili pastu od inćuna), kapare, češnjak i papriku.

Pospite odreske sa preostalih po 1/4 žličice soli i papra. Pecite odrezak 1 1/2 do 3 minute sa svake strane za srednje pečeno. Sklonite sa roštilja i ostavite da odstoji 5 minuta. Poslužite odrezak sa krumpirima prelivenim umakom vinaigrette.

Savjeti i napomene

Napomena: ovisno o vašoj regiji, dugački odrezak možda nije nešto vaš mesar često ima u prodaji – nazovite ga i zamolite da vam ga pripremi unaprijed. Obično se prodaje u komadima oko 450 g do 45 cm dužine i 12 cm širine, ali samo oko pola centimetra debljine. Prije pečenja narežite odrezak u smjeru mišića na nekoliko porcija da bi ga bilo lakše kontrolirati na roštilju ili u tavi. Kad je pečeno, zarežite ga u smjeru mišića da bi sasvim omekšao. Kao zamjne za dugi odrezak možete koristiti meso sa potrbušnice.

Varijacija sa grijačem u pećnici: postavite žicu u gornju trećinu pećnice; uključite grijač. Premažite lim za pečenje sa malo ulja. Pecite odrezak na pripremljenom limu, okrenite jednom, oko 2 do 4 minute sa svake strane za srednje pečeno.