Print Friendly

Gljive začinjene češnjakom i pojačane slaninom su divan ukras za iverka sa palentom.  Poslužite sa mahunama kuhanim na pari prelivenim maslinovim uljem, senfom i limunovim sokom.

 

Za 4 osobe, 276 kalorija po porciji

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

4 kriške mesne slanine, sjeckano

1 šalica kriški crvenog luka

4 režnja češnjaka, mljeveno

240 g rezanih gljiva (može i miješano nekoliko vrsta)

1/4 šalice bijelog vina, najbolje Pinot Grigio

Oko 400 g (ili više) skuhane palente, rezano na 8 krugova

4 fileta iverka ili bakalara (pogledajte savjet), bez kože

1/4 žličice soli

1/4 žličice svježe mljevenog papra

1/4 šalice rezanog svježeg bosiljka

 

Zagrijte pećnicu na 250° C. odrežite 4 lista masnog papira ili folije (oko 30 sa 60 cm svaki); ako koristite foliju, premažite ju sa malo ulja.

Zagrijte ulje u velikoj tefolnskoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte slaninu i pecite dok omekša i počne dobivati tamniju boju, 2 do 3 minute. Dodajte luk i češnjak. Pecite, povremeno miješajući, oko 2 minute. Umiješajte gljive i pecite dok lagano potamne, 4 do 7 minuta. Dodajte vino i grebite dno tave da se odvoje komadići. Sklonite s vatre.

Za pripremu vrećica, okrenite masni papir ili foliju dužom stranom prema sebi. Preklopite na pola sa kraćeg kraja, zatim otvorite kao knjigu. Stavite 2 kriške palente na jednu polovicu folije. Složite filet ribe na palentu i začinite sa soli i paprom. Razdijelite nadjev od gljiva u sve paketiće preko ribe. Zatvorite paketiće, sa svake strane uvrnite rubove prema unutra.

Stavite paketiće na veliki lim za pečenje. Pecite dok se riba u unutrašnjosti paketića dobro zagrije, oko 14 minuta. (oprezno otvorite jedan paketić da provjerite – pripazite na paru.) stavite svaki paketić na odvojeni tanjur. Sa škarama zarežite otvor na svakom paketiću i oprezno otvorite. Poslužite posuto bosiljkom.

Savjeti i napomene

Priprema unaprijed: izrežite foliju ili masni papir prije pečenja

Savjet: zbog pretjeranog pecanja određene vrste riba, smanjen je broj bakalara u Atlantskom oceanu oko USA i Kanade. Ako želite koristiti filet bakalara, potražite na odjelu zamrznute hrane onaj sa Islanda ili Sjeveroistočnog Arktika.