Print Friendly

Knjigu „The CR Way: Using the Secrets of Calorie Restriction for a Longer, Healthier Life“ su napisali Paul McGlothin i Meredith Averill, a prakticiraju ograničavanje kalorija već 15 godina i vodeći su u tom polju.

Bazirana je na znanstveno podržanom konceptu da smanjenje unosa kalorija dok se održava optimalna prehrana može produžiti životni vijek i izbjeći bolesti uobičajeno povezane sa starosti kao što je rak, bolesti srca i dijabetes.

Osnove dijete sa ograničavanjem kalorija

Općeniti koncept ovakvog pristupa prehrani jest da treba smanjiti unos kalorija za oko 20% normalnih potreba. Autori kažu da će to produžiti dugovječnost i kao rezultat poboljšati zdravlje.

Kako bi vam to olakšali, trebate se koncentrirati na namirnice bogate vlaknima i sa niskim glikemijskim indeksom kao što je zeleno povrće, integralne žitarice i voće. Te namirnice imaju veliki volumen i gustoću nutrijenata u vezi sa kalorijama, pa će vam pomoći da se brže osjećate sitima.

Autori naglašavaju da ograničenje kalorija nije isto kao polu-gladovanje, jer se koncentrira da tijelu daje sve potrebne nutrijente. Cilj je njegovati tijelo što bliže optimalnom koristeći namirnice koje su ukusne, za razliku od polu-gladovanja koje uključuje zakinutost.

Dok većina knjiga o dijeti za dugovječnost često izražava znanstveni ili tehnički pristup, ovo je praktičan vodič koji objašnjava jasan program koji možete pratiti. Knjiga uključuje plan obroka i odabir recepata sa niskim kalorijama i gustoćom nutrijenata.

Preporučena hrana

Losos, leća, mahunarke, kupus, brokula, blitva, špinat, slatki krumpir, borovnice, jagode, orasi, maslinovo ulje, kvinoja, kruh od klica.

Primjer jelovnika za jedan dan

Prvi obrok

Paprike i luk

Doručak

Mahune sa maslinovim uljem i sokom od limuna
pšenična kaša sa šumskim voćem
slatki krumpir sa umakom od limuna i đumbira

Ručak

Curry od bijelog graha
povrtna juha
kruh od klica
keleraba i špinat
orasi

večera

juha od gljiva
kruh od klica
slatki krumpir sa umakom od limuna i đumbira
orasi

preporuka za vježbanje

Ova dijeta sa ograničavanjem kalorija potiče redovito, umjereno aerobno vježbanje zbog zdravlja za srce. Jačanje mišića i vježbe dizanja utega trebaju se također provoditi dva puta tjedno za smanjenje rizika od osteoporoze.

Na intenzivno vježbanje se ne potiče, jer kad se kombinira sa ograničenjem kalorija može proizvesti ogroman stres za imunološki sustav.

Prednosti

 • Potiče na unos raznovrsnih zdravih namirnica.
 • Može povećati dugovječnost i smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starosti.
 • Može pomoći u kontroliranju krvnog tlaka, bolesti srca i dijabetesa.
 • Većina korisnika će lakše gubiti na težini kad se kalorije redovno smanjuju.
 • Uključuje plan obroka i recepte.
 • Pruža različite opcije ovisno o osobnim željama koliko strogo želite pratiti ovu dijetu.

Nedostaci

 • Zahtijeva nadziranje unosa kalorija.
 • Nije prikladna za korisnike koji su prošli poremećaje prehrane.
 • Nije prikladna za trudnice i tinejdžere.
 • Većina korisnika iskusit će neki oblik gladi.
 • Bit će teško jesti izvan kuće i na društvenim okupljanjima.
 • Neki korisnici bi mogli izgubiti previše težine.
 • Neki korisnici su prijavili trajni osjećaj umora i hladnoće kad ograniče kalorije.
 • Može povećati rizik od osteoporoze.

Zaključak

Ova dijeta će se svidjeti čitateljima koji žele naučiti više o tome kako postići dugovječnost prilagođavanjem prehrane. Ova knjiga može odgovoriti na uobičajena pitanja i pruža jasne savjete koji će vam pomoći pratiti ovaj program kao dugoročni stil života.