Print Friendly

Za ovo elegantno jelo, pileća prsa i šparoge umočeni su u luksuzni umak od bijelog vina sa otopljenim sirom Gruyère.

 

Za 4 osobe, 306 kalorija po porciji

 

240 g šparoga, očišćenih i rezanih na komade od 2 cm

2/3 šalice manje slane pileće juhe

2 žličice plus 1/4 šalice brašna

4 koada pilećih prsa bez kostiju i kože, (500 – 600 g), očišćeno (pogledajte napomenu)

1/4 žličice soli

1/2 žličice svježe mljevenog papra

1 žlica bučinog ulja

1 mladi luk, tanko sjeckan

1/2 šalice bijelog vina

1/3 šalice kiselog vrhnja smanjene masnoće

1 žličica sušenog estragona

2 žličice limunovog soka

2/3 šalice usitnjenog sira Gruyère

 

Stavite posudu za kuhanje na pari u veliki lonac, dodajte malo vode i neka prokuha. Dodajte šparoge; pokrijte i kuhajte ih na pari 3 minute. Otklopite, sklonite s vatre i ostavite sa strane.

U maloj zdjeli pomiješajte juhu i 2 žličice brašna u glatku smjesu. Ostavite sa strane.

Stavite preostalih 1/4 šalice brašna u plitku posudu. Pospite piletinu sa soli i paprom, pa uvaljajte sa obje strane u brašno, otresite višak.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte piletinu i pecite dok potamni, 3 do 4 minute sa svake strane, prilagodite vatru ako je potrebno da ne zagori. Prebacite na tanjur i pokrijte da održi toplinu.

Dodajte mladi luk, vino i juhu sa brašnom u tavu; kuhajte na srednjoj vatri, miješajući, dok se zgusne, oko 2 minute. Smanjite vatru na srednje; umiješajte vrhnje, estragon, limunov sok i šparoge. Vratite piletinu u tavu i složite ju ispod umaka. Pospite sirom svaki komad piletine, pa poklopite tavu i nastavite kuhati dok se sir otopi, oko 2 minute.

Savjeti i napomene

Napomena: teško je pronaći pileća prsa dovoljno mala za jednu porciju. Uklanjanje tankog komada mesa sa donje strane odreska od 150 g – zvani pileći filet – oduzet će vam oko 30 g mesa i učiniti savršene porcije od oko 120 g svaku. Taj odrezani komad mesa omotajte folijom i zamrznite dok sakupite dovoljno, pa ih prepecite na tavi za brzi ručak ili u pećnici kao pileće medaljone.