Print Friendly

Ovom klasičnom Provansalskom jelu pojačali smo okus ljeta pečenjem povrća na roštilju – inače ove vrste povrća koristite samo u juhama. Pored piletina sa roštilja ovo je odlično glavno jelo za ljetne zabave. Poslužite sa palentom i čašom Pinot Noira.

 

Za 4 osobe, 324 kalorije po porciji

 

3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

3 žlice sjeckanog svježeg bosiljka

1 žlica sjeckanog svježeg mažurana

1 žličica soli

Bučino ili maslinovo ulje za premazivanje

1 crvena paprika, prepolovljena po dužini, bez petelje i sjemenki

1 manji patlidžan, rezan na krugove debljine 1 cm

1 srednja tikvica, rezana po dužini na polovice

4 čvrste rajčice, rezane na polovice po dužini

1 srednji luk, rezan na kriške debljine 1 cm

4 komada pilećih prsa bez kostiju i kože, (oko 500 g), očišćeno (pogledajte napomenu)

1/4 žličice svježe mljevenog papra

1 žlica octa od crvenog vina

 

Zagrijte roštilj na srednje.

U maloj zdjeli pomiješajte ulje, bosiljak, mažuran i sol, pa odvojite 1 žlicu te mješavie u drugu zdjelicu; ostavite sa strane.

Premažite papriku, patlidžan, tikvicu, rajčicu i luk sa svim strana sa uljem. Pecite povrće na roštilju, okrećući jednom, dok omekša i mjestimice zagori, oko 5 minuta sa svake strane za papriku, 4 minute sa svake strane za patlidžan i tikvicu, a 3 minute sa svake strane za rajčice i luk.

Odvojenu mješavinu začina protrljajte po piletini i začinite sa paprom. Pecite piletinu na roštilju dok se zobro zagrije i više ne izgleda sirovo u sredini, 4 do 5 minuta sa svake strane.

Za to vrijeme, prebacite povrće s roštilja na dasku za rezanje i nasjeckajte na komade od 2 cm. Vratite ih u zdjelu i prelijte octom i ostatom mješavine začinskog bilja. Poslužite pečenu piletinu sa povrćem.

Savjeti i napomene

Napomena: teško je pronaći pileća prsa dovoljno mala za jednu porciju. Uklanjanje tankog komada mesa sa donje strane odreska od 150 g – zvani pileći filet – oduzet će vam oko 30 g mesa i učiniti savršene porcije od oko 120 g svaku. Taj odrezani komad mesa omotajte folijom i zamrznite dok sakupite dovoljno, pa ih prepecite na tavi za brzi ručak ili u pećnici kao pileće medaljone.