Print Friendly

Ako se uvijek borite sa prekomjernom težinom, može biti da vas neke navike priječe u mršavljenju. Pokušajte sa ovim rješenjima kako biste te navike držali pod kontrolom i uštedjeli čak do 1,335 kalorija.

Mislite da vam treba cijela porcija luksuzne slastice kako bi se osjećali zadovoljno

Rješenje: podijelite sa prijateljem
Ušteda kalorija: do 300 kalorija

Neće vam neophodno trebati cijela restoranska porcija kad poželite nešto slasno i bogato – kao što su prženi krumpirići ili čokoladna torta, na primjer – da bi se osjećali zadovoljno. Ako su vam iskušenje tako kalorijske namirnice, pripazite na porcije tako što ćete podijeliti sa partnerom na večeri. Pomislite samo, restoranska porcija prženih krupirića može iznositi i do 600 kalorija – zbog dijeljenja pojest ćete samo 300 kalorija, a ipak ćete osjetiti okus krumpira!

Pridržavate se recepta

Rješenje: zamijenite sa zdravijim sastojcima
Ušteda kalorija: do 400 kalorija

Našli ste recept za večeru, ali postoji problem: u njemu je ogromna količina sira i drugih namirnica bogatih kalorijama i masnoćama. Učinite svom tijelu uslugu i zamijenite ih zdravijim sastojcima kao što je sir sa smanjenim masnoćama ili mliječni proizvodi sa što manje masnoće (ili koristite manju količinu nego što piše u receptu), a povećajte količinu povrća i birajte nemasne komade mesa. Ako ste odabrali lagani recept koji već koristi ove trikove, mogli biste uštedjeti do 400 kalorija u odnosu na originalnu verziju.

Jedete sve sa tanjura

Rješenje: pojedite pola, a ostalo sačuvajte za kasnije
Ušteda kalorija: do 415 kalorija

Ako jedete u restoranu – bilo da je to sendvič za ručak ili predjelo prije večere – pokušajte pojesti pola od onoga što vam je na tanjuru, a ostatak spakirajte za drugi obrok (posebno ako su u restoranu ogromne porcije). Možete zaokružiti obrok sa manje kalorija naručivanjem povrća kuhanog na pari ili salate. Na primjer, ako pojedete samo pola porcije odreska sa škampima u restoranu Applebee’s uštedjet ćete oko 415 kalorija – a povećati porciju povrćem za samo 35 kalorija. Ili možete odabrati nešto sa njihovog popisa jela sa manje od 550 kalorija kako bi pripazili na porcije (i kalorije).

Trošenje kalorija na dodatke koji vam nisu neophodni

Rješenje: umočite, ne preljevajte, salatu; a također odbacite kruh
Ušteda kalorija: do 70; odnosno do 100 kalorija

Vjerojatno ste već čuli da restoranske salate mogu biti sve samo ne zdrava verzija obroka – salate su utopljene u preljevu (ili zatrpane sirom, komadićima slanine i kruha) i donose ogromne količine kalorija. Naručite salatu bez preljeva, a onda ga koristite kao umak. Iskoristit ćete daleko manje nego da je preliven preko jela, a još uvijek ćete uživati u okusu sa svakim zalogajem. Kremasti okus preljeva kao što je onaj od plavog sira donosi i do 140 kalorija na 2 žlice – pokušajte sa umakanjem i vjerojatno će vam trebati manje od jedne žlice, čime štedite do 70 kalorija. Još jedna prilika za ovakav trik jest da odustanete od kriške kruha – pojedite otvoreni sendvič i izbrisat ćete do 100 kalorija.

Jedete iz dosade

Rješenje: pođite u šetnju
Ušteda kalorija: do 150 kalorija

Kad vam je dosadno, moglo bi biti vrlo lako počistiti kuhinjske ormariće u potrazi za grickalicom “iz zabave”. Slijedeći put kad posegnete za hranom da bi se zabavili jer niste gladni, radije odaberite neku aktivnost – pođite u šetnju, radite sklekove ili se istežite – pa ćete potrošiti kalorije umjesto da ih pojedete. Izbjegavanjem grickanja čipsa mogli bi uštedjeti do 150 kalorija… i to ako ste namjeravali pojesti samo jednu porciju!