Print Friendly

Okusi korijandra i mandarine sudaraju se sa slatkim školjkama u ovoj jednostavnoj salati za večeru. Zelena salata (endivija) daje jaki okus i čvrstu teksturu, što odudara od toplih školjki.

 

Za 4 osobe, 251 kalorija po porciji

Umak Vinaigrette od mandarine

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1/2 žličice kore od mandarine ili naranče

2 žlice soka od mandarine ili naranče

4 žličice octa od bijelog vina

1 žlica mljevenog mladog luka

2 žličice sitno sjeckanog mladog začinskog bilja, kao što je vlasac ili kopar

1 žličica senfa Dijon

1/4 žličice soli

1/4 žličice svježe mljevenog papra

Salata

6 šalica mladog špinata

6 šalica nakidane zelene salate (endivije)

2 mandarine ili naranče, razdijeljene na kriške (pogledajte savjet)

2 žličice sjemenki korijandra

1/4 žličice krupne soli

1/4 žličice svježe mljevenog papra

450 g suhih morskih školjki (pogledajte napomenu), posušene papirom

1 žlica bučinog ulja

 

Za pripremu umaka vinaigrette: pjenjačom miješajte u srednjoj zdjeli maslinovo ulje, mandarinu (ili naranču) u kori i sok, ocat, mladi luk, začinsko bilje, senf, sol i papar.

Za pripremu salate: u velikoj zdjeli za salatu pomiješajte špinat, endiviju i komade mandarine (ili naranče). Dodajte vinaigrette i promiješajte. Razdijelite salatu na 4 tanjura.

Krupno sameljite ili nasjeckajte sjemenke korijandra i pomiješajte ih sa soli i paprom u zdjelici. Time začinite školjke sa obje strane. Zagrijte bučino ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri da pusti mjehuriće. Dodajte školjke i pecite ih dok se stvoti zlatna korica i u sredini postanu prozirne, 2 do 3 minute sa svake strane. Poslužite školjke na salati.

Savjeti i napomene

Savjet: za razdjeljivanje mandarine ili naranče: ogulite ju iz kore, uklonite bijeli sloj, zatim odrežite gornji i donji dio da bi ravno stajala. Oštrim nožem režite komade oko postojećih membrana.

Napomena za sastojak: svakako kupite “suhe” morske školjke. “Vlažne” školjke, koje su čuvane u sodium tripolyphosphate (STP), su gnjecave i imaju manje okusa. Neke školjke imaju mali bijeli mišić sa strane; uklonite ga prije kuhanja.