Print Friendly

Ako želite izgubiti težinu, doručak je odličan način da si ubrzate metabolizam, te se zasitite da vam glad ne potakne želju za nezdravim grickalicama, ali i sakupite energiju za vježbanje koje sagorijeva kalorije. Smoothie je među najzdravijim izborima za doručak, jer u njega možete dodati gotovo sve zdrave namirnice, promiješati u blenderu i još uvijek osjećati okus voća. Da biste maksimalno iskoristili potencijal za mršavljenje, u svoj smoothie dodajte ove sastojke.

Lanene sjemenke

Ključ za mršavljenje je prehrana namirnicama koje ne sadrže puno kalorija, ali su zasitne zbog velike količine vlakana koje sadrže. Lanene sjemenke sadrže i topiva i netopiva vlakna, a kada se samelju u prah i dodaju u smoothie gotovo ih nećete ni osjetiti. Kao bonus, lan vam daje važne omega-3 masne kiseline. Napitak od kruške i šumskog voća dat će vam gotovo 20 grama vlakana.

Šumsko voće

Iako većina voća sadrži vlakna, šumsko voće je najbolji izbor. Čokoladni napitak od banane i šumskog voća priprema se od jagoda, malina i borovnica. Gotovo 11 grama vlakana dat će vam onaj osjećaj “Sita sam ” zbog kojeg vam neće trebati besmislene grickalice.

Tofu

Proteini u rano jutro su osnova kad želite smršaviti, jer vam nude održivu energiju koja spriječava jutarnji loš osjećaj, a zbog kojega uvijek uzimate nešto slatko. Iako je proteinski prašak odličan način da dodate vlakna u smoothie, može vam uzrokovati napuhnutost ili vjetrove ako niste na to naviknuti. Tofu je još jedan dobar izvor proteina, ali je lakše probavljiv, a budući da gotovo nema okusa savršeni je sastojak za smoothie. Napitak okusa shakea od vanilije napravljen je sa mekim tofuom, sojinim mlijekom i maslacem od kikirikija, što vam daje oko 17 grama proteina.

Mahunarke

Ne odustajte dok ne probate! Dodavanje zrna prokuhanog graha u smoothie čini se kao blesava ideja, ali kao i tofu dat će vam kremastu gustoću bez dodatnog okusa. Ali zaista su važna vlakna koja vam nudi da ostanete siti i zadovoljni cijelo jutro. Isprobajte napitak koji pojačava metabolizam, pa ćete se pitati zašto niste ranije počeli dodavati mahunarke u blender. Također, malo cimeta pojačava vam okus slatkoće bez dodavanja kalorija i pojačava metabolizam.

Grčki jogurt

Grčki jogurt pruža vam odličan odnos kalcija i proteina, a oboje pomaže u mršavljenju. To je jednostavan sastojak za dodavanje u smoothie, a da bi uštedjeli na kalorijama uzmite običan umjesto voćnog. Napitak za smanjenje stomaka radi se od ananasa, koji sadrži enzim koji pomaže probavi i smanjuje napuhnutost.

Avokado

Masnoće imaju lošu reputaciju, ali prehrana sa zdravim vrstama – mono-nezasićene masnoće – može zapravo smanjiti glad. Napitak koji pročišćava kožu radi se od zrelog avokada, što je odličan izvor oleinske kiseline. Budite oprezni da ne pretjerate sa količinom ovog zdravog sastojka, jer bogat je kalorijama.

Špinat

Zelenjava je blagog okusa, pa ju ubacite u blender u cijelog vezici mladog špinata (ili čak kelja). Povećat ćete količinu vlakana u napitku, te ostati duže siti i spriječiti zatvor crijeva, što neće baš utjecati na mršavljenje, ali će vam stomak izgledati ravnije. Smiješajte si napitak od banane sa čokoladom i orasima, no možete koristiti sojino mlijeko sa okusom čokolade da zadovoljite želju za slatkim i spriječite prejedanje kalorijskim bombama u obliku deserta poslije ručka.

Orasi

Odlična izvor proteina i zdravih masnoća – to su dva razloga zašto vam orasi pomažu izgubiti kilograme. Isprobajte si u napitku sa višnjama i šumskim voćem, koji sadrži vlaknaste sastojke kao što je kelj, te višnje, jagode i pšenične klice.