Print Friendly

Jedete kad ste gladni, i prestajete kad ste siti. Ima smisla, ali ovaj jednostavan savjet ponekad je teško pratiti. Ne samo da hrana ima dobar okus i čini nas sretnima, već su veličine porcija ostale bez kontrole.
Mnogi restorani služe velike plate sa hranom, a onda su tu i švedski stolovi; često čak i ne shvatimo da smo pojeli dva do tri puta više kalorija nego što je trebalo. Evo nekih savjeta koji će vam pomoći da se spriječite u prejedanju.

Uživajte u prvih nekoliko zalogaja.

Ti početni trenutci kad vam hrana uđe u usta su najbolji, jer okusni pupoljci su tako osjetljivi. Uzimanjem vremena da uživate u prvom zalogaju ili žlici hrane pomoći ćete si da prestanete jesti kad osjetite sitost.

Jedite polako.

Kad vam je želudac pun, vaš mozak neće dobiti tu poruku barem još 20 minuta. Pa ako uzmete vremena da uživate u svakom zalogaju, zamijetit ćete kad vaše tijelo osjeti sitost. Ako na brzinu progutate svu hranu, na kraju ćete pojesti više nego što vam treba, a to nećete shvatiti dok se ne osjetite pretrpano.

Jedite sa manjih tanjura i zdjela.

Kad koristite veći tanjur nije teško napuniti ga hranom. Manji tanjur znači i manja porcija hrane.

Kad jedete, samo jedite.

Nemojte jesti dok vozite, gledate TV, ili dok ste na računalu. Na kraju ćete nesvjesno stavljati hranu u usta jer vam je pažnja ometena, a mozak ne registrira sve što je pojedeno, pa ćete pojesti više. Umjesto toga, odvojite 20 minuta za vrijeme kojih ćete mirno sjediti i jesti, da zaista osjetite užitak koji donosi hrana.

Jedite hranjive namirnice.

One koje su pune vlakana, proteina i vitamina vaše će tijelo učiniti fizički zadovoljnim, pa nećete brzo osjećati glad.

Jedite namirnice koje zaista volite.

Uskraćivanjem hrane za kojom čeznete samo ćete si učiniti da ćete čeznuti još više. Ako vam je omiljena hrana bogata masnoćama i kalorijama, uzmite samo jedan do dva zalogaja kako bi zadovoljili okusne pupoljke.

Kad ste izvan kuće za vrijeme obroka, naručite manju porciju.

Podijelite obrok ili desert sa prijateljem ili zamolite da vam pola vaše porcije zapakiraju za ponijeti, i to odmah prije nego prvi put zagrizete.