Print Friendly

Dijeta sa keksima

Strategija koja valja: zasladite se. Ako vam mršavljenje jedenjem keksa za ručak i večeru zvuči predobro da bi bilo istinito, to je zato što tako i jest: većini žena je nemoguće zasititi se sa preporučenim porcijama ovih proizvoda, kaže nutricionistica Erin Palinski iz New Jerseya. Ipak, dodala je da čineći suprotno, uklanjajući sve slatko kad pokušavate smršaviti, također nije najbolji odgovor. Zapravo, studije pokazuju da kad ste previše strogi prema sebi, to može dovesti do prežderavanja koje će vam upropastiti dijetu. Umjesto toga, Palinski savjetuje da si dopustite jednu sitnu poslasticu  (oko 100 kalorija ili manje) svakoga dana kako biste ostali zadovoljni i još uvijek pratili svoj plan za mršavljenje.

Čarobna juha sa kupusom

Strategija koja valja: zasitite se juhom. Sudionici u Dijeti sa čarobnom juhom od kupusa pijuckaju ovu nisko-kalorijsku juhu nekoliko puta na dan tijekom jednog tjedna kako bi skinuli višak kilograma. I, da, moguće je tako smršaviti. “Ali to je uglavnom voda, a ne masnoća; budući da je kupus prirodni dijuretik,” objašnjava Molly Morgan, nutricionistica i autorica knjige The Skinny Rules. Ipak, uvođenje nisko-kalorijskih juha u prehranu može biti pametna strategija. “Istraživanja pokazuju da juha na bazi povrća vas može zasititi, pomažući da pojedete količinski manje za obrok. A to može smanjiti ukupni unos kalorija i dovesti do stvarnog mršavljenja.” Zapravo, nedavno istraživanje pokazalo je da ljudi koji konzumiraju 2 porcije od 300 ml juhe na bazi povrća dnevno dok su na redukcijskoj prehrani gube gotovo dvostruko više kilograma nego osobe na istoj dijeti bez juhe.

Atkins

Strategija koja valja: uključite proteine u svaki obrok. Ovaj visoko-proteinski plan došao je na loš glas jer daje zeleno svjetlo namirnicama bogatim zasićenim masnoćama koje mogu biti opasne za zdravlje, kao što su slanina i govedina. Ali ako ste izbirljivi u pogledu proteina – birajući nemasne izvore kao što su pureća prsa, grah, bjelanjak i pileća prsa – učinit ćete svojoj figuri uslugu, kaže Morgan. “To je zato što su proteini jako zasitni, a kad se osjećate sito, manje je vjerojatno da ćete birati namirnice koje uništavaju dijetu. Zato je dobra ideja uzeti nekoliko stotina grama za svaki obrok.” Pokušajte sa šakom oraha, dvije kriške purećih prsa ili tvrdo kuhanim jajetom.

Prehrana sa sirovim namirnicama

Strategija koja valja: jedite najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno. Oni koji koriste režim sirove prehrane fokusiraju se na konzumiranje voća i povrća, koje bude većinom nekuhano. Nevolja je, “to je ekstremno ograničeni plan prehrane. Osim ako surađuju sa registiranim nutricionistom, većina žena teško će imati priliku dobiti sve potrebne kalorije i nutrijente iz takvih obroka,” kaže Morgan. “Iako je voće i povrće zdravo, sklono je imati niske razine proteina i omega-3 masnih kiselina.” Ali uključivanje više voća i povrća u prehranu može biti korisno za zdravlje – i struk. “Voće i osobito povrće je bogato vodom i vlaknima, što pomaže zasititi vas bez dodavanja previše kalorija,” kaže Morgan. Plus, nedavno istraživanje otkrilo je da žene čija je prehrana bogata namirnicama velikog volumena sa malo kalorija ukupno pojedu više hrane, ali konzumiraju do 250 kalorija manje svakog dana nego osobe u čijoj prehrani nedostaje voće i povrće. Pokušajte pojesti jednu do dvije porcije svježeg povrća u svakom obroku.

Prebacivanje kalorija

Strategija koja valja: nemojte jesti iste stvari svakog dana. “Dijete sa prebacivanjem kalorija [kao što je 17-dnevna dijeta] su građene na ideji da trebate `iznenaditi’ tijelo kako bi nastavili mršaviti, zato sudionici moraju jesti različite obroke svakih par tjedana,” objašnjava Palinski. “Ipak, trenutno nema znanstvenog istraživanja koje to podržava.” Ali nakon toga, “Mudro je zamijenjivati ono što jedete kako bi mršavili. Kad vam postane dosadno od istih obroka, to može uzrokovati čežnju za nezdravim namirnicama, što rezultira lošim izborima i prejedanjem.” Kako bi se riješili dosade u prehrani, neka vam osnova bude isprobavanje jednog do dva nova obroka tijekom tjedna, savjetuje Palinski.

Shakeovi za brzo mršavljenje

Strategija koja valja: započnite dan sa dosta kalorija. Čak 67 % osoba u svijetu preskače doručak jer osjećaju da imaju premalo vremena za sjesti i pojesti obrok, pokazalo se u nedavnom istraživanju. Ali brojne studije pokazuju da žene koje doručkuju gube više težine nego one koje preskaču doručak. “Jutarnji obrok pojačat će vam metabolizam i zasititi vas, pa se nećete prejedati kasnije tijekom dana,” objašnjava dijetetičarka Dawn Jackson Blatner. Zato shakovi za mršavljenje kao Slim-Fast imaju pravo. Za jutra kad jedva imate vremena oprati zube, “zamjena za obrok u obliku shakea je dobra nisko-kalorijska opcija,” kaže ona. “Tekući obrok nije baš zasitan kao stvarna hrana, ali bolje i to nego uopće ne jesti, pa za vrijeme ručka zbog prevelike gladi pojesti previše.”

Makrobiotička prehrana

Strategija koja valja: zaboravite na prerađenu hranu. Makrobiotička dijeta, sa kojom nas upoznaju zvijezde kao što je Gwyneth Paltrow, uključuje prehranu većinom integralnim žitaricama kao što su smeđa riža, grah i ostale mahunarke, male količine morskih plodova, zajedno sa puno sezonskog povrća, ali gotovo bez životinjskih proizvoda, što uključuje i mliječne proizvode. “Loša strana je što je vrlo restriktivna i zahtijeva velike količine kuhanja,” kaže Morgan. “Plus, sezonsko voće i povrće ovisi o tome gdje živite, pa bi vam opcije mogle biti ograničene.” Ono što je kod makrobiotičke prehrane ispravo, kaže Morgan, “jest to što isključuje prerađene i rafinirane namirnice kao što su krekeri, keksi i čips, koji su bogati kalorijama i ne posebno zasitni niti bogati nutrijentima. Kad ih zamijenite sa svježim, cjelovitim namirnicama smanjit ćete unos kalorija i masnoće, što će vam pomoći da smršavite.”

Dijeta South Beach

Strategija koja valja: budite pametni kod grickanja. Kad pokušavaju smršaviti, mnoge žene se odriču grickanja, misleći da će tako smanjiti ukupan unos kalorija. Ali razumno grickanje zapravo potiče na mršavljenje. Među dokazima, podaci sakupljeni kroz jedno američko istraživanje o zdravlju i prehrani pokazuje da odrasle osobe koje grickaju su značajno manje vjerojatne za postati pretile nego one koje uopće ne grickaju. To je pametno kod South Beach dijete, kaže Palinski. “Tu se naglašava grickanje u kontroliranim porcijama koje sadrži proteine, složene ugljikohidrate i malo zdravih masnoća, pravu kombinaciju koja zaustavlja glad na nekoliko sati,” napominje ona. Grickalice koje odgovaraju tom opisu su recimo pola šalice kravljeg sira sa svježim šumskim voćem na vrhu ili pola jabuke sa malo tvrdog sira.

Prehrana špiljskih ljudi

Strategija koja valja: grickajte orahe. “Špiljske” dijete kao što je Paleo potiču ljude da se hrane samo namirnicama koje su naši preci konzumirali prije dosta stoljeća – pomislite na meso, sirovo voće i povrće, orahe i sjemenke. Kao i mnoge druge dijete, “previše je stroga. Uopće ne dopušta konzumaciju prerađenih namirnica, te gotovo ne dopušta ni mlijeko ili slatkiše. Možda je niska sa kalorijama, ali većini žena bit će nemoguće tako se hraniti na više od tjedan-dva,” kaže Palinski. Ipak, orasi u ovom planu su zapravo oružje za mršavljenje. Nedavna studija otkrila je da osobe na dijeti koje konzumiraju 35 % manje kalorija iz zdravih poli-nezasićenih i mono-nezasićenih masnoća, kao što su orasi, gube jednako težine kao i osobe koje dobivaju 20 % svojih kalorija iz masnih izvora – ali bolji su u održavanju postignute težine na duži rok jer se osjećaju sitije. “Orasi i sjemenke sadrže za srce zdrave mono-nezasićene masnoće i vlakna, a za oboje tijelu treba dosta vremena da ih probavi, te se time regulira apetit,” objašnjava Palinski, koja savjetuje da pripazite na kalorije tako što ćete konzumirati samo 2 žlice oraha dnevno.

Dijete za detoks

Strategija koja valja: odmorite svoje tijelo. Mnoge žene okreću se dijeti za detoksikaciju kao što je Dijeta sa limunadom (što uključuje konzumaciju “limunade” sa kajenskom paprikom, vodom i javorovim sirupom tijekom nekoliko dana) kako bi se masnoća brzo otopila. Ali takav ekstremni pristup može se obiti o glavu: dramatično smanjivanje kalorija na više od dva dana može zapravo totalno uspavati vaš metabolizam. Zašto? Vaše tijelo tada počinje misliti da umirete od gladi, pa počinje probavljati proteine (vaše mišiće!) zbog čega ćete na kraju sagorijevati manje kalorija, objašnjava nutricionistica Jennifer Ventrelle. “Ali lagana prehrana koja uključuje konzumiranje dosta tekućine (voćni i povrtni sokovi, čaj bez šećera i voda) na samo jedan dan može vam odmoriti probavni sustav,” kaže ona. Što više jedete, to vaš organizam mora napornije raditi da probavi tu hranu, što vodi do napuhavanja i zatvora crijeva. Ali, kad se hranite lagano, hrana ima mogućnost brže proći kroz organizam, što smanjuje ove simptome, objašnjava Ventrelle. “To vam također može omogućiti psihološku korist uz osjećaj da imate svježi početak, što vas može potaknuti da nezdravu prehranu zamijenite zdravijom.” Da biste ostali sigurni dok ste na jednodnevnoj laganoj prehrani, zaobiđite sve sa kofeinom, dodanim šećerom i zasićenim masnoćama. Nemojte se hraniti sa manje od 1,000 kalorija. I pobrinite se da osim tekuće dobivate i kalorije iz voća i povrća i barem 30 g proteina u svakom laganom obroku, savjetuje Ventrelle.