Print Friendly

South Beach poziv na buđenje (The South Beach Wake-Up Call) je najnovija knjiga dr. Arthura Agatstona, autora dijete South Beach. On kaže da sjedeći životni stil pun fast fooda nas polako ubija i sad je vrijeme da preuredimo svoje živote.

U ovoj knjizi dr. Agatston predstavlja čitateljima program koji uključuje praktične strategije i alate koji svima pomažu da jedu zdravije, smanje stres i dođu u formu kako bi posve preokrenuli svoje zdravlje.

Osnove dijete South Beach Wake-Up Call

Dr. Agatston kaže da je ova knjiga namijenjena da bude poziv na buđenje i želi svoje čitatelje podučiti da budu svjesni i budni. Objašnjava kako je trenutna epidemija pretilosti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti povezana sa pretjeranom konzumacijom brze i prerađene hrane. Zatim ističe kako smo evoluirali iz prehrane koja je bila posve drugačija, a bazirala se na voću, povrću, divljači i morskim plodovima.

Program South Beach Wake-Up je baziran na sedam strategija:

 1. kontrolirajte nered, oslobodite si um
 2. neka svaki obrok bude važan
 3. kupujte ispravno
 4. kuhajte kao da vam život ovisi o tome
 5. jedite kod kuće više, a izvan kuće pametnije
 6. pokrenite se, postanite fit
 7. spavajte bolje, živite duže

Stvarna dijeta uključuje 3 faze. Korisnici se navikavaju u Fazi 1 – koja sadrži najmanju razinu ugljikohidrata – dok prelaze u Fazu 2 gdje im se polako dopušta konzumirati voće, integralni kruh, smeđu rižu i slatki krumpir.

Agatston naglašava da South Beach dijeta zapravo nije dijeta sa sniženim ugljikohidratima, već se fokusira na “ispravne” ugljikohidrate kao što su povrće, voće i integralne žitarice. Prerađeni ugljikohidrati kao što su gazirana pića, kolači, keksi, kruh, bijela tjestenina, bijeli krumpir i žitarice sa premalo vlakana su sve hrana koju treba izbjegavati.

Faza 3 je faza održavanja, a dizajnirana je kao stil života koji kontrolira tjelesnu težinu i u nju ulazite nakon što postignete ciljanu težinu. U fazi 2 i fazi 3 korisnicima je dopušteno konzumirati čašu vina uz obrok. Faza 3 također dopušta povremeno uživanje u slasticama.

U knjizi South Beach Wake Up Call uključeno je 30 novih recepata za dijetu South Beach razvijenih sa Agatstonovim “mega namirnicama” za bolje zdravlje.

Preporučena hrana

Povrće, grah, leća, slatki krumpir, voće, avokado, nemasna govedina, pileća prsa, pureća šunka, losos, škampi, nemasna svinjetina, teletina, janjetina, sejtan, burgeri od soje, tempeh, tofu, bademi, pistacije, orasi, integralni kruh, basmati riža, kvinoja, sojino mlijeko, nemasni grčki jogurt, sir, jaja, šalša, umak od soje, pasta od rajčice, začini, tamna čokolada, sirup od agave, Splenda – zamjenski šećer, kava, čaj, vino.

Primjer jelovnika za Wake-Up Call

Doručak

Komad dinje
poširano jaje sa nemasnom šunkom
integralno pecivo
kava ili čaj

Ručak

Salata (sjeckana zelena salata sa kockicama pečene piletine, prepržene i usitnjene pureće šunke, te sjeckanim avokadom, rajčicom i crvenim lukom) sa umakom vinaigrette

Popodnevni međuobrok

Šparoge sa šunkom

Večera

Prženi škampi u češnjaku sa biljkom Bok Choy
smeđa riža
kriške krastavca i rotkvice prelivene ekstra djevičanskim maslinovim uljem
kriške kivija prelivene limunovim sokom

Večernji zalogaj

Crvena paprika sa trokut sirom smanjene masnoće

Preporuka za vježbanje

South Beach Wake Up Call predstavlja čitateljima istraživanje koje kaže da umjereni program vježbanja popravlja strukturu i funkciju u mozgu pojedinca u 60-im godinama života. Dr. Arthur Agatston napominje ne samo da vježbanje popravlja naše pamćenje, već nam i uklanja depresiju, popravlja općenito zdravlje i štiti nas od kroničnih bolesti.

Preporučuje hodanje i dnevne fizičke aktivnosti kao što je hodanje uz stepenice, te savjetuje da načinite mjesta u stanu samo za vježbanje. Tako nećete morati sve pomicati svaki put kad želite vježbati.

Prednosti

 • potiče na konzumiranje široke palete neprerađene hrane.
 • Potiče na unos nisko-glikemijskih ugljikohidrata.
 • Naglašava važnost adekvatne količine spavanja.
 • Uključuje plan obroka za tjedan dana sa receptima.
 • Nudi savjete o prehrani u restoranima.
 • Ohrabruje na redovito fizičko vježbanje.
 • Pruža informacije o potencijalno negativnim učincima glutena.

Nedostaci

 • Zahtijeva prilično vremena za planiranje i pripremanje obroka.
 • Potiče na konzumiranje umjetnih zaslađivača i prerađenih proizvoda od soje.
 • Dijeta je dosta bogata zasićenim masnoćama.
 • Opcije za vegetarijance su ograničene.

Zaključak

South Beach Wake-Up Call je dorađena verzija dijete South beach, a pisana je s ciljem da se naglasi trenutna epidemija pretilosti. Ovaj program sastoji se od iste strukture kao i pretodne verzije dijete South Beach, ali uključuje dodatne informacije o tome kako gluten negativno utječe na zdravlje i preporučuje korisnicima “mega namirnice” za bolje zdravlje.