Print Friendly

Stisak dijeta (The Cinch Diet) se nalazi u knjizi „Cinch!: Conquer Cravings, Drop Pounds, and Lose Inches“, a to je program za mršavljenje koji je kreirala Cynthia Sass, ko-autorica knjige “Flat Belly Diet“.

Cynthia Sass predstavlja korisnicima svoj 30-dnevni plan za Stisak dijetu, koji je dizajniran da prekirane prejedanje učeći vas kako da jedete odgovarajuće porcije visoko-nutritivnih namirnica koje vam omogućavaju da se osjećate sito i zadovoljno.

U samo mjesec dana smanjit ćete čežnje, preoblikovati tijelo, doći do maksimalnog sagorijevanja masnoća i pojačati metabolizam, te započeti novu vezu sa hranom.

Osnove Stisak dijete

Program počinje sa “5-dnevnim ubrzanim planom ” gdje se fokusirate na samo 5 namirnica – špinat, bademi, maline, jaja i jogurt – u bezbrojnim varijacijama. Te namirnice su odabrane jer sadrže malo kalorija, ali mnoštvo nutrijenata, kombinaciju koja vam pomaže smanjiti apetit nakon obroka.

Svrha ovog petodnevnog plana je da vam pomogne očistiti organizam od nezdrave hrane bez osjećaja zakinutosti. Cynthia Sass tvrdi da možete izgubiti do 4 kg u prvih pet dana ovog programa.

Nakon toga nastavlja se sa “Sredinom Stisak dijete (Cinch Diet Core)” gdje povećavate raznolikost u prehrani dok se fokusirate na namirnice koje pružaju maksimalno sagorijevanje masnoća i imaju učinak na pojačavanje metabolizma. U ovom programu svaki obrok sastoji se od ravnoteže integralnih žitarica, proteina, masnoća iz biljaka, voća i povrća.

Svakog dana birate 4 obroka iz recepata u knjizi; a sve je kreirano sa najboljim odnosom ugljikohidrata, proteina i masnoća da podrži mršavljenje, stabilnost šećera u krvi, optimalnu hranjivost i zasitnost. Ako ste svejed morate birati najmanje 5 vegetarijanskih ili veganskih obroka tjedno, a ako ste vegetarijanac trebali biste jesti najmanje 5 veganskih obroka tjedno. Dijetalna gazirana pića, crveno meso i svinjetina nisu dopušteni

U Stisak dijeti peti obrok svakog dana sastoji se od čokolade sa najmanje 70% kakao mase. Budući da istraživanje podržava pozitivan učinak redovite konzumacije čokolade na mršavljenje, ovo je važna komponenta programa, iako sami možete birati doba dana u kojem ćete imati svoj mali “čokoladni bijeg ”.

Stisak dijeta uključuje više od 100 opcija za obroke i grickalice sa receptima za svih 30 dana. Dok pratite program naučit ćete strategije koje će vam omogućiti da sami kreirate zasitne obroke kako bi mogli održavati nove, zdravije navike u prehrani kao dugoročni stil života.

Preporučena hrana

Jaja, špinat, maline, bademi, jogurt, losos, sardine, škampi, tuna, pileća prsa, smeđa riža, zobena kaša, integralna tjestenina, integralni kruh, mahunarke, avokado, orasi, masline, ocat, limunov sok i kora, ljute paprike, začinsko bilje i začini, čaj, tamna čokolada.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Smoothie od borovnice sa bademima i tost

Ručak

Začinjeni grah i pogača punjena salatom od kupusa

Popodnevni međuobrok

1 šalica crvenog grožđa
1 posrija integralnih krekera
1 mini sirni namaz (tipa Babybel)
10 cijelih crnih maslina
1 žličica svježeg ružmarina

Večera

Riblji složenac sa guacamole namazom od limuna i paprike

Desert
tamna čokolada

 

Hodajte ubrzano 30 minuta

Cynthia Sass smatra vježbanje esencijalnim dijelom Stisak dijete, jer istraživanja pokazuju da je važno za ubrzanje mršavljenja i održavanje postignute težine.

Brza šetnja se preporučuje najmanje 30 minuta na dan, 5 dana u tjednu.

Prednosti

 • Plan Stisak dijete je baziran na integralnim namirnicama punim hranjivosti.
 • Jednostavo je razumjeti i lako je pratiti.
 • Ne zahtijeva brojanje kalorija.
 • Pruža korisnicima izbor i slobodu sa stukturiranim planom obroka.
 • Daje opcije i za vegetarijance i za vegane.
 • Zahtijeva čokoladu jednom dnevno.
 • Opisuje problem emocionalnog jedenja.

Nedostaci

 • Mnogi recepti zahtijevaju dosta vremena za pripremu.
 • Neće se svidjeti korisnicima koji ne vole strukturirani plan prehrane.
 • Teško je pratiti Stisak dijetu kad jedete izvan kuće.
 • Postoji rizik od povratka izgubljene težine kad se vrati normalna prehrana.

Bazirano na zdravoj prehrani

Plan za mršavljenje prikazan u Stisak dijeti svidjet će se korisnicima koji žele jesti prirodnu i organsku hranu, ali ne znaju odakle početi. Ovaj 30-dnevni plan pomoći će vam da resetirate okusne pupoljke i preuredite metabolizam kad učite osnove zdravih navika u prehrani kako bi mogli nastaviti ovo kao stil života za kontrolu težine.