Print Friendly

Doručak je svakako moj najdraži dio dana. Većinom ga držim jednostavnim – tost sa maslacem od kikirikija, voće i jogurt. Ali kad imam više vremena ili kad odlazim jesti izvan kuće, suočavam se sa važnim izborom: palačinke ili jaja?

Kao dijetetičarka, Kerri-Ann Jennings zna da kad se kuha kod kuće i jaja i palačinke mogu biti zdravi izbor (više o tome ispod). Zato pogledajmo prednosti i nedostatke u palačinkama i jajima, pa ćemo donijeti presudu u ovoj borbi.

Nedostaci palačinki

Tipično, palačinke se rade od bijelog brašna, koje ima premalo vlakana i zato je manje zasitno. Palačinke osim toga nisu baš bogate ni proteinima – još jednim sastojkom u zdravoj prehrani koji vas drži sitima. Dodajte tome javorov sirup – ili još gore, neku umjetnu verziju istoga! – što samo dodaje šećer, (točnije, prazne kalorije) vašem obroku, a tu se radi o doručku koji je jako ukusan, ali neće vam dati snagu za cijelo jutro.

Zdravstvene prednosti palačinki

Kad sami radite tijesto za palačinke, one mogu imati puno zdravih kvaliteta. Prvo, možete ih načiniti sa integralnim brašnom, kao što je integralno pšenično brašno, što dodaje vlakna koja su zdrava za srce i zasitna. Također, možete dodati zdravije preljeve i dodatke, kao što je svježe voće koje će vam dati vitamine i vlakna, te orahe koji sadrže i proteine, pa će to postati hranjivi doručak koji će vas držati sitima cijelo jutro.

Nedostaci jaja

Jaja nam dostavljaju malo zasićenih masnoća (2 g po jajetu, oko 9% dnevne preporučene granice u prehrani sa 2,000 kalorija) i kolesterol (185 mg po jajetu; a preporučeno dnevno ograničenje je 300 mg). Ako ih jedete kao kajganu ili pečena na maslacu, dobit ćete i više zasićenih masnoća i kolesterola.

Zdravstvene prednosti jaja

Sa bolje strane, jedno jaje sadrži samo oko 70 kalorija (ali ako ga jedete tvrdo kuhanog ili poširanog, a ne pečenog ili na kajganu sa maslacem ili uljem). Plus, bjelanjak vam daje proteine (4 g svako), dok žumanjak daje malo vitamina D, plus lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koji pomažu štititi od makularne degeneracije u očima. Istraživanje je pokazalo da ljudi mogu pojesti jedno jaje dnevno bez da im se podignu razine kolesterola. Da bi jaja bila što zdravija, pokušajte koristiti jedno cijelo jaje i jedan ili dva bjelanjka kako bi povećali sadržaj proteina bez dodavanja zasićenih masnoća i kolesterola. Za ekstra pojačanje zdravlja spojite jaja sa povrćem – dinstani luk, paprike, brokula i špinat su samo neki od najboljih – za više vlakana i nutrijenata. To je doručak koji će vas držati sitima i zadovoljnima po nekoliko sati.

Presuda

Osim ako su integralne palačinke sa orasima napunjene najsvježijim bobicama, radije bih se držala jaja – jer imaju u globalu više hranjivih tvari, bogatija su proteinima, koji vas drže sitima sa manje kalorija.