Print Friendly

Sveti gral mršavljenja je jednostavan plan za gubitak težine koji je dizajniran da korisnicima pruži znanje koje im je potrebno za ostvarenje ciljeva.

Autor programa tvrdi da se može izgubiti do 14 kg kroz 28 dana bez osjećaja gladi ili odricanja od omiljene hrane.

Sveti gral mršavljenja posuđuje ideju iz metode koju bodibilderi koriste da dosegnu vrlo niske razine masnoće u tijelu. Autor navodi da, čak i ako ne težite tako ekstremnom gubitku masnoće, još uvijek možete imati dobre rezultate prihvaćanjem takve tehnike. To će vam omogućiti da naučite kako gubiti težinu i održavati postignuto.

Osnove dijete Sveti gral mršavljenja

Umjesto prehrane sa tri velika obroka dnevno korisnicima se savjetuje da razlome unos hrane na 6 manjih obroka. To je istaknuto kao najbolji način da se gubi masnoća i održavaju mišići bez osjećaja gladi

Autor objašnjava da dugi razmak između obroka usporava metabolizam jer potiče prebacivanje organizma u stanje izgladnjelosti. To je čak i puno vjerojatnije kad ste na nisko-kalorijčnoj dijeti. Prehranom sa česti i malim obrocima taj problem se izbjegava i potiče se sagorijevanje masnoća.

Ograničavanje kalorija se priznaje kao najvažnija točka za uspješno mršavljenje, ali kada se kalorije previše smanje, to može uzrokovati pretjeranu glad i potaknuti jo-jo efekt. Kao takvo korisnicima se preporučuje da ne smanjuju kalorije na manje od 80% dnevnih potreba.

Nutritivno gledano, prehrana treba sadržavati otprilike 45% ugljikohidrata, 35% proteina i 20% masnoće. Ipak, korisnicima je rečeno da, umjesto mjerenja točnih proporcija kalorija i nutritivnih sastojaka, da radije gledaju na količinu porcije. Nemojte se opsjedati detaljima; samo kombinirajte porcije proteina sa porcijom ugljikohidrata i bit ćete dobro.

Osim toga preporučeno je u dijeti Sveti gral mršavljenja da koristite dodatke prehrani koji sadrže minerale, ulje jetre bakalara, probiotike i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ti dodaci prehrani mogu pomoći u smanjenju apetita i čežnji dajući tijelu nutrijente koji su mu potrebni.

Nijedna namirnica nije strogo zabranjena, ali savjetuje se da se izbjegava pržena hrana. Također se govori da nije neophodno jesti namirnicu koja je zdrava, ako je to ono što ne volite.

Ne biste trebali težiti 100% savršenoj prehrani; samo ciljajte na 80% prehrane koja uključuje namirnice koje volite, pa ćete se toga moći pridržavati. To znači da možete varati svaki dan ako želite, sve dok su vam većina obroka besprijekorni.

Preporučene namirnice

Mlijeko bez masnoće, kravlji sir, piletina, govedina, puretina, odrezak, tuna, janjetina, riba, sir bez masnoće, jaja, proteinski prašak, grah, orašasto voće, integralni kruh, riža, voće, žitarice, tjestenina, krumpir, maslinovo ulje, avokado, te ostalo voće i povrće.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Jaja na kajganu
narančin sok

Jutarnji međuobrok

Kravlji sir
jagode

Ručak

Pileći sendvič sa zelenom salatom i majonezom

Popodnevni međuobrok

Voće i jogurt

Večera

Losos sa roštilja
brokula na pari
Salata

Večernji međuobrok

Nemasno mlijeko sa kakao prahom

Preporuke za vježbanje

Korisnici mogu raditi i aerobik vježbe i trening snage ako žele, međutim naglašava se podizanje utega jer izgrađuje mišiće i sagorijeva više kalorija.

Prednosti

 • Vrlo jednostavno za praćenje.
 • Fleksibilno je i ne zabranjuje namirnice.
 • Visoki unos proteina pomaže održati mišiće i smanjiti apetit dok ste na nisko-kaloričnoj dijeti.
 • Program se može prilagoditi potrebama i željama korisnika.
 • Pruža savjete o postavljanju ciljeva i uključuje tehnike vizualizacije.
 • Uključuje linkove na video-snimke koje demonstriraju vježbe otpora.
 • Potiče na visoki unos vode.

Nedostaci

 • Zahtijeva kontrolu porcija i nagledanje unosa kalorija, a ne pruža kvalitetne savjete kako postići te akcije.
 • Usmjerava prema nerealističnim očekivanjima za gubitak težine.
 • Ne uključuje recepte niti jelovnike.
 • Zahtijeva upotrebu dodataka prehrani.
 • Skupo je i pruža minimalne količine informacija i izvora povezanih sa drugim planovima.

Zaključak

Sveti gral mršavljenja nudi jednostavan pristup mršavljenju koji će postati privlačan korisnicima koji ne vole pratiti komplicirane jelovnike ili provoditi previše vremena u pripremanju obroka.

Na nesreću, ne pruža prikladne savjete vezano uz brojanje kalorija ili mjerenje porcija, a to je osnovni koncept potreban za uspjeh ovog programa. To znači da neki korisnici, pogotovo oni sa niskim potrebama za kalorije, mogli bi jednostavno pojesti previše kalorija i time ne postići planirano mršavljenje.