Print Friendly

Svjetska dijeta 5 faktora je kreirana od strane Harleyja Pasternaka, koji je nutricionist i osobni trener holivudskih zvijezda kao što su Halle Berry, Alicia Keys i Jessica Simpson. Pasternak je također autor knjiga o dijeti 5 Factor Diet i 5 Factor Fitness, koja se sastoji od 5 malih obroka na dan, sa jednim danom za varanje i 5 puta tjednog vježbanja.

Svjetska dijeta 5 faktora je bazirana na istim principima, ali uključuje hranu i prehrambene navike desetak najzdravijih zemalja u svijetu. U ovoj knjizi Pasternak također otkriva tajne kao što su tehnika samo-kontrole koju koriste Japanci da bi spriječili prejedanje i ključ singapurske ekstremno niske razine pretilosti sa manje od 2% stanovništva.

Osnove Svjetske dijete 5 faktora

Osnovni dijetalni pristup ove dijete uključuje 5 obroka na dan, 5 osnovnih sastojaka i 5 minuta za pripremu. U tjednu postoji jedan dan za varanje tijekom kojeg možete jesti što želite. Pasternak je prilagodio te principe da uključuju internacionalnu hranu i uzorke prehrane nekih od svjetski najzdravijih osoba.

Sudeći prema njemu, najveći razlog zašto u Americi postoji značajan problem sa pretilosti jest trend prema nezdravim navikama, kao što je jedenje u hodu ili pred televizorom. Također za to krivi povećanje porcije i pretjerano korištenje životinjskih proizvoda sa visokom masnoćom.

On vjeruje da se može puno naučiti gledajući dijetalnu strukturu zemalja koje imaju bolje statističke rezultate u vezi pretilosti i zdravlja. Prihvaćanjem tih navika koje uključuju jedenje manjih porcija i uzimanje vremena za uživanje u obroku, neće nam samo biti lakše održavati težinu, već ćemo i popraviti zdravlje.

U ovom programu svako jelo se sastoji od kombinacije nemasnih proteina, ugljikohidrata niskog glikemijskog indeksa, zdravih masnoća i vlakana. Knjiga 5 factor world diet također nudi korisnicima savjete o tome kako naručivati u restoranima, te pruža kuharske savjete i više od 120 recepata.

Preporučena hrana

Voće, povrće, nemasno meso, piletina, puretina, riba, jaja, integralno zrnje, mahunarke, orašasto voće, nemasni mliječni proizvodi i maslinovo ulje.

Primjer jelovnika za 1 dan

Doručak

Frittata Italiana

Jutarnji međuobrok

Espresso okusa panna cotta

Ručak

Japanska piletina Yakatori

Popodnevni međuobrok

Francuska juha od povrća

Večera

Švedske mesne kuglice pečene u pećnici

Preporuka za vježbanje

Vježbanje uz 5 faktora provodi se 5 dana u tjednu. Svako vježbanje traje 25 minuta i sastoji se od 5 različitih tipova vježbi koje radite svaku po 5 minuta.

Takvo vježbanje uključuje aerobne vježbe, vježbe za snagu gornjeg dijela tijela, za snagu donjeg dijela tijela i vježbe za sredinu.

Za

  • Mali, redoviti obroci pomažu kontrolirati apetit.
  • Ne isključuje cijelu grupu namirnica.
  • Priprema obroka je jednostavna.
  • Različitost u prehrani pomaže odmaknuti od dosade.
  • Tjedni dan za varanje olakšava pridržavanje dijete na duži rok.
  • Uključuje plan prehrane i recepte.
  • Potiče na vježanje.

Protiv

  • Neki korisnici neće uživati sa toliko obroka tijekom dana.
  • Ne opisuje direktno psihološki aspekt dobivanja na težini.
  • Promoviranje pomoću slavnih osoba ne osigurava uspješne rezultate.

Zaključak

Svjeska dijeta 5 faktora nudi korisnicima strukturirani program koji uključuje zdrave navike i ukusne obroke iz nekih od najzdravijih zemalja svijeta. Privlačna je korisnicima koji vole jednostavniji pristup prehrani i uživaju u svjetskom kuhanju.

Iako Pasternak pruža kvalitetne savjete, važno je za korisnike da shvate da možda neće postići iste rezultate kao njegovi slavni klijenti jednostavnim praćenjem njegovog plana. Neki korisnici će morati prilagoditi svoju dijetu i vježbanje kako bi postigli ono što je naglašeno u knjizi, a da bi ostvarili cilj za idealni gubitak težine i fitness.