Print Friendly

Kad pokušavate smršaviti, bombardirat će vas vijesti o tome koje namirnice trebate jesti i koliko, ali nije to jedino o čemu treba razmišljati. Tajming je važan, također. Ako ste imali problema sa skidanjem kilograma, pogledajte ovaj članak da naučite kad treba jesti koji obrok i međuobrok kako biste si pojačali šanse za uspješno gubljenje na težini.

Doručak

Ne preskačite doručak, ali pobrinite se da vam je jutarnji obrok u toku sat vremena nakon buđenja kako biste razbudili metabolizam, konzumirajući 25 % dnevnih kalorija. Primjer: buđenje u 7 h ujutro.

Jutarnji međuobrok

Pojedite ga dva do tri sata nakon doručka. To će održati razine šećera u krvi stabilnim, pa ćete izbjeći osjećaj usporenosti zbog manjka energije koji postižete sa visoko-kalorijskim poslasticama. Međuobrok također ublažava osjećaj gladi zbog kojeg bi inače pojeli daleko previše kalorija u slijedećem obroku nego što biste inače da niste pregladnjeli. Držite se na 150 kalorija ili manje, to je oko 5 % dnevnih kalorija. Primjer: jedite oko 9:30 h.

Ručak

Vaš obrok u sredini dana treba pojesti dva do tri sata nakon međuobroka. Pokušajte učiniti ručak svojim najvećim obrokom u danu. Konzumiranjem više kalorija usred dana nego za doručak ili večeru omogućit ćete si dovoljno vremena za sagorijevanje svih tih kalorija, jer trebaju biti oko 40 % dnevnih kalorija. Primjer: jedite u 12:30 h.

Popodnevni međuobrok

Uživajte u grickanju dva do tri sata nakon ručka. Kao i prijepodne, držite se na 150 kalorija ili manje, to je oko 5 % dnevnih kalorija. Primjer: jedite u 15:30 h.

Večera

Pojedite posljednjih 25 % dnevnih kalorija u vrijeme večere, oko dva do tri sata nakon popodnevnog međuobroka. Završite večernji obrok dva do tri sata prije polaska na spavanje. Obrok previše blizu vremenu spavanja može vam podići temperaturu, inzulin i razinu šećera u krvi, što uzrokuje žgaravicu i probleme sa probavom, a spriječava otpuštanje melatonina – sve to onemogućava sagorijevanje masnoća koje je povezano sa kvalitetnim spavanjem tijekom noći. Primjer: jedite u 19:30 h.