Print Friendly

Kuhinja je srce doma, ali to je također mjesto koje vam može pomoći ili odmoći u planu za mršavljenje. Ako se trudite izgubiti težinu, učinite ovih 10 stvari u svojoj kuhinji.

 

  1. Neka vam voće i povrće budu na dohvat ruke, kao vrećica čipsa: operite, narežite i spremite namirnice kao što su grožđe, dinja, kivi, jagode, mrkve, paprike, te celer u posudama koje možete ponovo koristiti u hladnjak da ih je lako izvaditi. Pobrinite se da su vam u razini očiju, pa će biti prva stvar koju ugledate kada otvorite vrata hladnjaka.
  2. Pripremite veliku zdjelu salate: pojesti salatu prije večere je odličan način da se zasitite, pa ćete pojesti manje glavnog jela, ali pripremanje salate svako veče oduzima vrijeme, pa ćete biti skloniji odustajanju. Pobrinite se da imate porciju zelenja svako veče tako što ćete pripremiti ogromnu zdjelu salate početkom tjedna. Sigurno ćete pojesti salatu prije večere ako je već pripremljena – samo izvadite iz posude, prelijte umakom vinaigrette i uživajte.
  3. Žlice i posudice za mjerenje čuvajte na radnoj površini: mjerenje hrane održat će vam količine porcija u redu, umjesto procjenjivanja količine pogledom, jer to je najveći razlog zašto ljudi ne gube težinu. Kad su vam mjerice na vidiku vjerojatnije je da nećete zaboraviti koristiti ih.
  4. Pripremite pakiranja sa grickalicama: znate što se događa kad jedete čips ili krekere direktno iz kutije – praktički ćete u kratkom roku isprazniti cijelo pakiranje! Kupite omiljene zdrave grickalice kao što je miješano orašasto voće, kokice, sir i svježe voće, uzmite vrećice sa zatvaračem i pripremite si pakiranja od 100 i 150 kalorija koje možete čuvati u kuhinjskom ormariću ili u prostoru za grickalice u hladnjaku.
  5. Zamrznite voće i povrće: kupite velika pakiranja voća i povrća u trgovini, pa ih operite, narežite i spremite u vrećicama u zamrzivač. Ne samo da ćete uštedjeti novac kupujući na veliko, nego ćete ih imati pri ruci kad pripremate smoothie, jogurt, jela od tjestenine, juhe i omlete. Također možete od kuhanog povrća pripremiti pire, zamrznuti ga u posudi za led i tako dodavati u juhe, umak od rajčice, pire krumpir, umake, zobene pahuljice, smoothie, ili koristiti kao namaz na sendvičima.
  6. Zamrznite vrećice za smoothie: ako se ujutro žurite, pripremite si ove vrećice sa povrćem i voćem za smoothie i držite ih u zamrzivaču. Samo stavite sadržaj vrećice u blender, dodajte ekstra što je naznačeno na vrećici i imat ćete nisko-kalorijski, proteinsko bogati i vlaknima napunjeni doručak koji će vas zadržati sitom cijelo jutro.
  7. Riješite se nezdrave hrane: vaš muž i djeca su možda fanovi povremene konzerve gaziranog pića, zdjele sladoleda sa keksima ili čokoladnih bombona, ali ako je to i vama na dohvat ruke sigurno ćete poželjeti pojesti ih. Odbacite ih u smeće ili podijelite prijateljima, jer ako vam nije u kuhinji vjerojatno nećete čeznuti za takvom hranom.
  8. Koristite tanjure manje veličine: kad pripremamo tanjur sa hranom, osjećamo potrebu da ga u potpunosti napunimo. Ako počnete sa manjim tanjurom za salatu, na njemu nema baš jako puno mjesta za punjenje, pa ćete konzumirati manje kalorija.
  9. Udvostručite ili utrostručite recept: kad pripremate juhu, pečeno povrće, domaći burger od povrća ili nešto drugo za večeru, nemojte pripremiti dovoljno samo za jedan obrok. Pakirajte ostatke u posude koje možete lako koristiti slijedećih nekoliko dana za obroke. Ako su vam ručak ili večera već pripremljeni, nećete morati kupovati nezdravu hranu.
  10. Pospremite sve prije sjedanja za obrok: nakon što ste skuhali preukusni veganski obrok od tjestenine sa sirom, poslužite si prikladnu porciju, a ostatak odmah spakirajte i spremite u hladnjak. Ako ga ostavite na vidiku, puno je vjerojatnije da ćete si nepotrebno dopunjavati tanjur. Dalje od pogleda znači i dalje od vaših bokova.