Print Friendly

Čak i najdzravija hrana sadrži dosta soli: tijekom jednog dana pojedemo do 4,000 miligrama. Sa nekoliko sitnih zamjena, možete taj broj smanjiti na 1,500 miligrama ili još manje.

1. Doručak

Započinjete dan sa porcijom mekinja i obranim mlijekom.
Razina soli: 262 mg
Smanjite: čak i zdrave žitarice mogu sadržavati priličnu količinu soli, a mlijeko dodaje 51 mg. Ako su vam na jelovniku hladne žitarice, uzmite usitnjenu pšenicu. Ne samo da gotovo uopće ne sadrži sol, već pruža dodatnih 180 mg kalija po porciji. Ili uzmite vruće žitarice i pripremite zobenu kašu. Zobene pahuljice su također gotovo bez soli.

2. Jutarnji međuobrok

Volite pojesti pola šalice kravljeg sira sa malo svježeg voća da izdržite do ručka.
Razina soli: 410 mg
Smanjite: takva hrana možda nema okus slanoga, ali pola šalice donosi vam gotovo 20 % od granice sa 2,300-mg i više od četvrtine od granice sa 1,500-mg. Potražite kravlji sir “bez dodatne soli ” i uštedjet ćete 395 mg.

3. Ručak

Jedete vegetarijanski sa šalicom juhe od crnog graha i pola povrtnog sendviča sa roštilja, a ne shvaćate da ste tako pojeli najmanje 70 % od dnevnih potreba – možda čak i više.
Razina soli: 1,600 mg
Smanjite: konzervirane i restoranske juhe su tipično napunjene sa soli. Pripremite ju sami u kuhinji ili birajte pakiranja sa “manje soli ” ili “smanjena količina soli ” u trgovini i odbacite oko 1,000 mg. Također, oprezno birajte kruh za sendvič, jer razina soli varira od proizvođača do proizvođača.

4. Popodnevni međuobrok

Zaobišli ste aparat sa slatkišima (za to vam čestitamo!) i izvadili začinjeno orašasto povrće, recimo bademe sa posebnim mirisima, pa ih donijeli kući.
Razina soli: 130 mg
Smanjite: birajte orašasto voće koje je nezasoljeno i bez drugih okusa, pa ćete posve odbaciti sol.

5. Večera

Vrijeme je za kinesko prženo povrće sa pilećim prsima bez kostiju i kože.
Razina soli: 1,500 mg
Smanjite: vjerojatno već znate da je azijska hrana dobro zasoljena. To je zbog soli u umaku: azijski začini kao obični umak od soje i umak od soje sa začinima su osnovni krivci. Prvo, prebacite se na umak sa smanjenom soli; zatim još smanjite količinu umaka od soje koji koristite i zamijenite manje slanom juhom od piletine zbog boljeg okusa i tekućine. Također, pojačajte okus sa puno svježeg đumbira, češnjaka i mladog luka. Ukupna ušteda: 1,000 mg ili više.

6. Desert

Sjeli ste na kauč i planirate uživati u zdravom desertu – šalici sladoleda od nemasnog jogurta.
Razina soli: 110 mg
Smanjite: uživajte radije u šalici voćnog sorbeta, koji uopće ne sadrži sol, a ima i manje kalorija.