Print Friendly

Ako želite na najlakši način saznati koliko vam je dnevno potrebno kalorija za obavljanje fizičkih aktivnosti, broj vaše trenutne težine pomožite sa 31. Primjer: ako trenutno imate 76 kg, to će izgledati ovako: 76 X 31 = 2356. Ako od tog broja oduzmete 500, dobit ćete broj kalorija koji vam je dovoljan za zdravo mršavljenje.
Svakodnevno pojedite jedan jogurt sa žličicom cimeta. To će biti dovoljno da vam se pojača metabolizam. Na taj način u toku mjesec dana mogli biste potrošiti oko 1 kg vaše tjelesne težine.
Odustanite od obroka za radnim stolom ili TV-om. Istraživanja su dokazala da osoba koja se hrani dok gleda televiziju ili radi na računalu u praksi pojedete oko 250 kalorija više nego što im je potrebno. To vam može donijeti i do 5 kg viška tijekom samo jedne godine.
Nasmijte se. 10 do 15 minuta smijanja potrošit će vam oko 300 kalorija.
Čaša svježe iscijeđenog soka od mrkve pomoći će vam da kroz 12 tjedana izgubite do 2 kg više nego bez tog zdravog soka u prehrani.
Uzimajte dodatke prehrani sa kalcijem. Na taj način izgubit ćete do 2,6 % više težine nego bez tableta kalcija.
Dok vježbate slušajte neku energičnu glazbu. To će vam biti motivacija da se više potrudite.
Crveno meso sadrži velike količine proteina. Proteini čuvaju mišićnu masu, jer mišići troše više kalorija nego masnoća.
Nemojte vježbati sami. Osobe koje vježbaju u paru ili u grupi imat će veću motivaciju zbog natjecanja, pa će gubiti i više kilograma.
Jedite često ljute feferonke – kajensku začinsku papriku. Ona sadrži kapsaicin, koji pojačava znojenje, a to ubrzava metabolizam.
Prejedanje je uvelike uzrokovano raznim oblicima stresa. Prije obroka umirite svoj stres kratkom meditacijom ili opuštanjem. Tako nećete pojesti više hrane nego što vam je potrebno.
Jutarnja tjelovježba pomaže da se masnoće brže sagorijevaju, pogotovo ako vježbate prije doručka. Tada je vaše tijelo prisiljeno koristiti uskladištenu masnoću, jer nema druge energije.
Slane grickalice tipa čips zamijenite svježim hrskavim voćem kao što je jabuka – ili povrćem, kao što je mrkva.
Industrijski pripremljene sirupe za sok zamijenite limunadom od svježe iscijeđenog limunovog soka i vode – po mogućnosti bez šećera ili zaslađivača.
Jedite iz tanjura manje veličine (onaj desertni tanjur iz seta posuđa). Tako ćete konzumirati manje hrane, a time i manje kalorija.
Pokušajte i kod kuće koristiti pribor za jelo kako biste u restoranu – dakle, nož i vljuška na suprotnim stranama tanjura, za razliku od onoga kako ih stvarno koristite. Tako ide: viljuška na lijevu stranu, a većinom se koristi desnom rukom, te nož na desnu stranu.
Ukoliko si narežete hranu na tanjuru prije nego je poslužite na stol, to će vam dati dojam da je oko 30 % više hrane na tanjuru – za razliku od iste te hrane u komadu koja se čini nešto manja.
Iako tvrde suprotno, kuhana jaja su idealan obrok jer sadrže sve tijelu potrebne nutrijente sa relativno malo kalorija.

 

U vrijeme obroka uključite si neku klasičnu glazbu. To će vas opustiti, više ćete vremena providiti žvačući hranu, što će olakšati probavu i brže izazvati osjećaj sitosti.
Nakon što završite sa obrokom, na 15-ak minuta žvačite žvakaću gumu. Tako nećete odmah posegnuti za grickalicama ili desertima, jer želudac tek nakon 15-20 minuta šalje signal u mozak da je nastupila sitost.
Volite svog partnera i često vodite ljubav. Tijme sa sagorijeva zavidan broj kalorija, ali i izlučuje hormon koji ubrzava metabolizam.
Šipak smanjuje sposobnost tijela da sakuplja masnoće i skladišti ih, pa kad god je u sezoni konzumirajte što više tog voća.
Počnite kuhati kod kuće. Kuhanje također sagorijeva kalorije, međutim nemojte grickati i isprobavati hranu prije nego što ju poslužite na stol.
Popijte barem jednu, a čak i do tri šalice zelenog čaja dnevno. U njemu su aktivni sastojci koji pomažu u sagorijevanju masnoća, što pojačava metabolizam.
Barem u jednom obroku tijekom tjedna pojedite špinat. On tijelu olakšava potrošnju masnoća, te daje željezo. Međutim, da bi tijelo moglo iskoristiti željezo iz špinata potrebno je spojiti ga sa nekom od kiselih namirnica radi vitamina C.
Mliječne proizvode zamijenite onima sa što manje masnoće. Na taj načn godišnje možete izgubiti i do 3 kg.
Uz svaki obrok pojedite krišku kruha. To će vas brže zasititi, pa ćete unijeti manje masne hrane.
Orašasto voće sadrži za tijelo zdrave masnoće (omega-3) koje će vam pomoći u borbi protiv loši (triglicerida). Time ćete se lakše boriti i protiv bolesti srca.
Kad pijete sok, pijte ga polako. Nakon svakog gutljaja spustite čašu. Time ćete postati brže siti, pa možda neće ni popiti punu čašu – potovo ako je u pitanju gazirano piće.
Uvijek doručjujte. Ne kaže se bez razloga da je doručak najvažniji obrok dana, jer osobe koje ga preskaču imaju sporiji metabolizam. Tako sakupljaju više kilograma tijekom godine nego osobe koje svakodnevno doručkuju.
Dok završavate kuhanje obroka pojedite jabuku. Sačekajte 15 minuta, zatim počnite jesti obrok. To čini da prosječno pojedite 187 kalorija manje, jer vam jabuka daje osjećaj sitosti.
Za salate koristite maslinovo ulje. Ono sadrži proteine koje vašem tijelu šalju signal sitosti, pa se nećete prejesti.
U sendvič uvijek (bez obzira kakav je) dodajte krišku rajčice. Ona će omogućiti da se osjećate sitije, što nije isto kad pojedete sendvič bez rajčice.
Između obroka nemojte dopustiti da prolazi više od 3-4 sata. Također, nikad nemojte preskakati obroke zbog nekih drugih obaveza. I hrana je važna.
Jedite često svježi ananas. On sadrži sastojak bromelin koji ubrzava probavu.
Ocat na salati ubrzat će vam razgradnju masnoća koje također pojedete u obroku.
Namirnice bogate vitaminom C potiču brži rad metabolizma.
Dok jedete obrok potrudite se sjediti. Na taj način pojest ćete oko trećinu manje u količini nego ako jedete hodajući npr. gradom.
Jedite uvijek u društvu. Dokazano je da su ljudi skloniji pojesti manje količine hrane u društvu obitelji ili prijatelja. Pogotovo žene u blizini muškarca, na primjer na spoju.
Izbjegavajte konzumaciju energetskih napitaka, alkohola, te gaziranih napitaka i sokova od sirupa. A isto tako i brzu hranu, čips i veći dio slastica.